1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Vali Yüksel'den Dim Barajı uyarısı

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Alanya yakınlarındaki Dim Barajı'nın dip savak kapağının kırılmasından sonra barajdan saniyede 175 metreküp su akışının sürdüğünü belirterek, “İkinci bir uyarıya kadar bölgedeki vatandaşlar güvenli alanlarda kalmalı” dedi.

Vali Yüksel, kırılan kapaktan Dim Çayı'na saniyede 175 metreküp su akmaya devam ettiğini söyledi. Alaaddin Yüksel, su taşıma kapasitesi saniyede 350 metreküp olan dere yatağındaki su seviyesinin henüz 105 santimetre düzeyinde olduğunu bildirdi. Yüksel, baraj kapağının kırıldığı dün sabah saat 06.00'dan şu ana kadar, barajdan 12 milyon metreküp su boşaldığını belirtti.

Alaaddin Yüksel, olayın meydana geldiği ilk andan itibaren Antalya Valiliği ile Alanya Kaymakamlığında kriz masaları oluşturulduğunu ifade ederek, duruma hızla müdahale edildiğini ifade etti. Vali Yüksel, dün tedbir amacıyla barajın su çıkışı olan bölgeye beton bloklar atmayı planladıklarını, ancak bundan vazgeçildiğini de kaydetti.

Yüksel, DSİ Genel Müdürlüğünden 30 Mart Pazartesi günü içerisinde robot bulunan yüzer sal getirileceğini ve dip kapaklarda inceleme yapılacağını açıkladı.

“TAŞKIN TEHLİKESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Vali Yüksel, şu bilgileri verdi: “Kırılan kapaktan su, kontrollü şekilde akmaya devam ediyor. Kapak kırıldığı andan itibaren çabuk tedbir alındı. Yörede can ve mal kaybına sebebiyet verilmedi. Bu çok sevindirici. Halen barajın üst kesimlerindeki derelerden ve eriyen kar nedeniyle baraja saniyede 50 metreküp su giriyor, kırılan kapaktan ise saniyede 175 metreküp su çıkıyor. Bu da kapaklara suyun basınç kabiliyetini azaltıyor. Kapaklar üzerindeki basıncın giderek azalması sevindiricidir. Kırılan kapaktan suyun çıkışı son derece düzenli. Zaten Dim Çayı yatağının su taşıma kapasitesi de saniyede 350 metreküp. Halen barajdan saniyede 175 metreküp su akıyor. Dolayısıyla dere kenarlarında bir taşkın tehlikesi söz konusu değil. Ancak, ikinci bir uyarıya kadar bölgedeki vatandaşlar güvenli alanlarda kalmalı. Kriz masalarının çalışmaları da devam ediyor.”

AA
Yayın Tarihi : 28 Mart 2009 Cumartesi 13:43:22
Güncelleme :28 Mart 2009 Cumartesi 16:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?