22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Yangından rant sağlanmayacak

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yanan alanların bir santimetre karesinin dahi işgal edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “Bundan sorumlu bir bakan olarak buna söz veriyorum. Eğer yanan bir alan varsa, eğer bir işgal varsa bütün herkesten rica ediyorum bize bildirsinler” dedi.

Yanan alanları uydudan kontrol edeceklerini ifade eden Eroğlu, yanan alanları hemen ağaçlandıracaklarını söyledi.

Yangınların Türkiye ekonomisine maliyetinin ise henüz hesaplanmadığını dile getiren Eroğlu, şu ana kadar 10 bin hektarlık alanın yandığını, bir hektarlık alanın ağaçlandırma maliyetinin de 6 bin YTL olduğunu, bu veriler ışığında ekonomik kaybın 60 milyon YTL’yi aştığını açıkladı. 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye genelinde çıkan bütün orman yangınlarının kontrol altına alındığını belirterek, Antalya’daki yangının mühendislik açısından söndürüldüğünü, ancak soğutma çalışmalarının tamamlanmasının ardından yangınları söndürüldüğünü kabul edeceklerini söyledi.

Eroğlu, Antalya’daki yangının nedenlerini araştırdıklarını, nedenin daha netleşmediğini dile getirdi. Önemli olanın yangının çıkmasını engellemek olduğunun altını çizen Eroğlu, bunun için vatandaşların eğitiminin önemine değindi.

ÇEVRE BAKANLIĞI’NA AİT YANGIN SÖNDÜRME FİLOSU OLUŞTURULACAK

Eroğlu, Başbakan Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’nda Çevre ve Orman Bakanlığı’na ait hava filosunun oluşturulması için talimat verdiğini söyledi.

Gece uçuşu ile ilgili çalışmalara da başlandığını belirten Eroğlu, bunun için Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelere başladıklarını ifade etti. Yeni filonun maliyetinin 300 milyon doları bulacağının altını çizen Eroğlu, bu çalışmayı peyderpey yapacaklarını söyledi. 

Akdeniz ülkelerine ortak filo kurulması önerisinde bulunduğunu açıklayan Eroğlu, “Ayrıca Güney Yarım Kürede kışken, bizde yaz oluyor. Güneydeki yangın uçakları yaz aylarında bu tarafa yönlendirilebilir. Yeni Zelanda, Avustralya ile görüştüm. Orijinal bir fikir olduğunu söylediler. Görüşmelerim devam ediyor” diye konuştu.

YANGINLARI TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ÇIKARDIĞINA DAİR BULGU YOK

Eroğlu, yangınları terör örgütünün çıkardığına dair bir bulgunun olmadığını söyledi. Eroğlu, hiçbir insanın ormanı yakacak kadar vahşi olmadığını kaydetti. Vatandaşların eğitiminin önemine değinen Eroğlu, kış aylarında orman köylerindeki vatandaşlara görüntülü olarak eğitim vereceklerini dile getirdi.

Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak filonun kurulmasının bir yılı geçeceğini ifade eden Eroğlu, mevcut filoların kiralama olduğunu, filonun uzun süreli kiralama için de mevzuatta düzenleme yapıldığını söyledi.

YANGINLARIN EKONOMİK KAYBI 60 MİLYON YTL’Yİ AŞIYOR

Yangınların Türkiye ekonomisine maliyetinin henüz hesaplanmadığını belirten Eroğlu, yaklaşık bir hektarlık alanının ağaçlandırma maliyetinin 6 bin YTL olduğunu söyledi. Şu ana kadar 10 bin hektarlık alanın ise yandığını söyledi. Eroğlu, bu veriler çerçevesinde toplam ekonomik kaybın 60 milyon YTL’yi aştığını açıkladı.

YANAN ORMAN ALANLARININ İŞGAL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Yangınları çıkaranlara uygulanan yaptırımlarla ilgili Eroğlu, “Bana göre kasten ormanları yakanlara yaptırımlar müebbet olmalı. Bazen yangınlar ihmal nedeniyle çıkıyor. Bunlar daha hafif olmalı. Cezalar caydırıcı. Artırılmasına gerek yok. Mevcut cezalar yeterli” dedi.

anka
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 15:24:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?