21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Yangınzedelerin evleri yapılıyor

Antalya'da çıkan orman yangınında evleri yanan vatandaşların evleri yapılmaya başlandı. 85 metrekarelik konutlar hak sahiplerine ücretsiz olarak verilecek. Aralık ayı ortasında evlerin teslim edilmesi hedefleniyor.

Antalya'nın Serik ve Manavgat ilçeleri arasındaki ormanlık bölgede 6 gün süren orman yangınında en çok etkilenen Karataş köyünde evleri yanan vatandaşlar için 41 konutun temeli atıldı. Geçen 31 Temmuz tarihinde çıkan orman yangınında en çok Karataş köyü etkilenmiş birkaç saat içinde çok sayıda ev yanmıştı. Aradan 3 ay kadar süre geçti.

Yanan alanların çoğunun tapusuz olması nedeniyle mülkiyet sorunu ortaya çıktı. Bu nedenle yer tespiti ve hak sahibi belirlemesi işlemleri gecikmeli olarak
tamamlanabildi. İhale sonucunda müteahhit firmaya görev verildi, ilk etapta 41 konutun yapımına başlandı. 450 metrekare arsa üzerine 85 metrekarelik bahçeli müstakil evler gaz beton sistemiyle yapılıyor.

Dayanıklı, sağlıklı ve kısa sürede tamamlanacak olması nedeniyle bu tür inşaat yapımının tercih edildiği belirtildi. Yangından etkilenen aile sayısı 76 olmasına karşın hak eden aile sayısı 39 olarak belirlendi. İtiraz eden 9 ailenin durumu inceleniyor. Tapusuzluk nedeniyle yakınmalar, şikayetler yaşanıyor.

Yanan evinin yerine el konulacağını öne süren Ayşe Durbali, "Beni kimse toprağımdan alamaz. Dedemin anamın toprağından çıkmam. Jandarma da geldi çıkmam dedim. Bağlayacaklardı beni, neye bağlayacaksınız dedim. Ölçücü geldi metresini kırdım kovdum."

HERKESİN FİKRİ SORULDU

Serik Kaymakamı Ahmet Ümit, hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için çalıştıklarını, herkesin fikri sorularak gönlü alınarak ev planı yapıldığını söyledi. Konutları Aralık ayı içerisinde hak sahiplerine teslim edeceklerini belirten Kaymakam Ümit, şöyle konuştu: "Konutların yapımında yangına dayanıklı gaz beton kullanılacak. Olası yangınlarda konutların sadece kapı gibi bölümleri zarar görecek. Mülkiyet sorunu nedeniyle hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasını, gönlünün kırılmasını istemedik. Çok inceledik, duyarlı davrandık. Herkesin fikri soruldu, gönlü alındı. 39 kişi hak sahibi olarak belirlendi, 37 aile hak sahibi görünmüyor. 9 aile itiraz etti inceliyoruz. Yeni yapılacak evlerin etrafına farklı bir tür, yangına dayanıklı bitki örtüsü, yeşil alan oluşturulacak."

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 14:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?