21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Yapay kalple hayata tutundu

YAPAY KALPLE HAYATA TUTUNDU

Kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 6 kez kalbi duran 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Dursun Sertaç Altunkaya, takılan yapay kalp ile tekrar hayata döndü.

Yurt dışında bir üniversitede Ekonomi ve Turizm Bölümü ikinci sınıfta öğrenim gören Dursun Sertaç Altunkaya, yaklaşık 6 ay önce Antalya'da bulunduğu sırada rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Hastaneden çıktıktan 1 ay sonra durumu ağırlaşan 22 yaşındaki gencin kalbinde virüs kaynaklı yetmezlik geliştiği belirlenerek, getirildiği Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde kalp nakli dışında hayatta kalma şansı olmadığı söylendi.

Durumu gittikçe ağırlaşan oğlunun hastanede geçirdiği sürede 6 kez kalbinin durduğunu, her seferinde kalp masajı ve elektroşokla hayata döndürüldüğünü anlatan baba Turan Altunkaya, "Yapay kalp naklinin ardından yavaş yavaş kendine gelmeye başladı. Ama kalp nakli yapılmazsa oğlumun yaşayacağını sanmıyorum. Umudumuz kısa zamanda oğlumun beklediği kalbin bulunması. Beklemekten başka yapacak bir şeyimiz yok. Organ nakillerinin sayısı artarsa, oğlumuz gibi hastaların yaşama şansları artacak" dedi.

ACİL KALP BULUNMASI GEREKİYOR

Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömer Bayezıd, şöyle konuştu: "Altunkaya'nın hayatta kalabilmesi için kalp nakli bekleniyordu. Ancak uygun kalbin bulunamaması üzerine durumu daha da ağırlaştı. Suni kalp takıldı. Hastamızın genel durumu iyi. Ancak beş altı ay içerisinde acil kalp bulunması lazım."

İHA
Yayın Tarihi : 24 Ocak 2011 Pazartesi 15:23:00
Güncelleme :24 Ocak 2011 Pazartesi 17:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?