1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Yardım hattı umut oldu

Türkiye'ye büyük umutlarla getirilen ancak insan ticareti yapanların eline düşen yabancı uyruklu kadınlar, Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) '157 Yardım Hattı' sayesinde düştükleri bataktan kurtarılıyor.

Büyük çoğunluğu Türkiye'ye iş bulma amacıyla gelen ancak fuhuşa sürüklenen yabancı uyruklu kadınların çığlıkları en çok İstanbul ve Antalya'dan yükseliyor. 2009 yılının ilk 6 ayında çoğu 18-24 yaş arasında olan aralarında bir ya da birkaç çocuklu annelerin de yer aldığı 31 cinsel istismar mağduru, düştükleri bataktan 157 Hattı'nı arayarak yardım istedi.

IOM'nin verilerine göre, Türkiye'ye giriş yaptıkları iller arasında İstanbul ilk sırada yer alan yabancı uyruklu 24 mağdurdan bazıları ülkelerine gönderildi, bazıları ise işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor. 2004 yılından 2009 yılı haziran ayına kadar toplam 693 yabancı uyruklu kadına yardım eli uzatan IOM, hizmete koyduğu '157 Yardım Hattı' sayesinde 2005-2009 yılları arasında 153 kadını düştüğü bataktan kurtarmayı başardı hatta gelen bin 327 çağrıyı ise ilgili birimlere yönlendirdi.

İçinde bulunduğumuz 2009 yılında Haziran ayına kadar olan dönemde toplam 24 kadına yardım eli uzatan IOM verilerine göre, yardım edilen kadınlar arasında Özbek kadınlar ilk sırada yer alıyor. 7 Özbek kadının kurtarıldığı belirtilirken, 6 Türkmen, 3 Kırgız, 3 Azeri, 2 Moldovalı, 1 Endonezyalı, 1 Ukraynalı ve 1 Rus kadına yardım edildi. Çoğu cinsel istismara uğrayan bazıları zorla çalıştırılmak istenen kadınlar, basın yoluyla ya da arkadaşlarından duydukları 157 Yardım Hattı sayesinde fuhuş batağından kurtuldu.

Çoğunun yaşları 18 ile 24 arasında değişen 24 kadından 7'si 30 yaş üzerinde, 5'i ise 25-30 yaş arasında bulunuyor. Mağdur kadınlardan 3'ü ise çocuk sayılabilecek 14-17 yaş arasında. Mağdurların sekizi bir çocuk, 3'ü iki çocuk, 1'i üç çocuk annesi. Çocuğu olmayan insan ticareti mağduru yabancı uyruklu kadın sayısı ise 12.

İSTANBUL İLK ANTALYA İSE İKİNCİ SIRADA

IOM verilerine göre, 2004-2009 yılları arasında toplam 693 mağdur kadına yardım eli uzatılırken, 2009 yılı Haziran ayına kadar olan dönemde yardım isteyen yabancı uyruklu kadınların 12'si İstanbul'da, 3'ü Antalya'da, 2'si İzmir, 2'si Ankara, biri ise Diyarbakır'da tespit edildi.

Türkiye'ye İstanbul'dan giriş yapan ve 157 Yardım Hattı'nı arayarak fuhuş tuzağından kurtulmaya çalışan mağdurlar ilk sırada İstanbul'dan seslerini duyurmaya çalıştı. Hatta gelen çağrılar arasında 13 çağrı ile İstanbul ilk sırada 7 çağrı ile Antalya ikinci sırada bulunuyor. IOM verilerine göre, Artvin, Ankara ve İzmir'de ikişer yardım çağrısı, Trabzon, Amasya, Adana, Iğdır, Bursa'da da birer yardım çağrısı alındı.

MAĞDUR KADINLARA YARDIM EDENLERİN YÜZDE 91'İ TÜRK İNSANI

IOM Türkiye Medya ve Dış İlişkiler Sorumlusu Selin Arslan, 157 Yardım Hattı'na gelen çağrıların sadece yüzde 13'ünün mağdurun kendisi olduğunu belirterek, "Çünkü bu kadınlar normal insanlar gibi her yerde karşılaşabileceğimiz kadınlar değil. Kilit altında tutuluyor, zor kullanılıyor o nedenle bizi aramaları çok zor. Bu konuda bize en büyük destek Türk halkından geliyor. Fuhuşa sürüklenen kadınlarla tanıştırılan Türk insanı, kadının mağdur olduğunu görünce 157'i arıyor. Gelen çağrıların yüzde 91'i bu tip çağrılar" dedi.

YENİ KAMPANYA TEMMUZ'DA BAŞLIYOR

Arslan, 2005 yılından bu yana fuhuş batağına sürüklenen yabancı uyruklu kadınlara uyarıda bulunmak için kendi ülkelerinde yayınlanmak üzere 35 saniyelik kısa spotlar şeklinde 157 Yardım Hattı'nın tanıtım filmlerinin yayınlandığını söyledi.
Moldova, Rusya ve Türkiye'de yayınlanmak üzere uyarı niteliğinde yeni 157 Yardım Hattı'nı tanıtan yeni filmlerin Temmuz ayında üç ülkede yayınlanmaya başlayacağını anlatan Arslan, şunları söyledi. "35 saniyelik filmlerde, Türkiye'de kendilerini bekleyen tehlikeler ve böyle bir tehlike anında ne yapmaları gerektiği anlatılıyor. Türkiye devletinin ve kolluk kuvvetleri sizin arkanızda deniyor. Bu filmin Türkiye'de de yayınlanmasının nedeni, Türk insanının desteğini almak."

EN ACI OLAN YAKINLARININ KANDIRMASI

Selin Arslan, Türkiye'ye iş umudu ile getirilen ancak fuhuş batağına sürüklenen yabancı uyruklu kadınların arkadaşları, yakınları hatta aile bireyleri tarafından kandırılmalarının çok acı olduğunu da söyledi.

Kadını kandırmaların zaten henüz Türkiye'ye gelmeden kendi ülkelerinde başladığını anlatan Selin Arslan, sözlerine şöyle devam etti: "kadınları fuhuş sektörüne sürükleyen ne yazık ki yine kadınlar. Bunun nedeni galiba bir kadın bir başka kadının güvenini daha kolay kazanıyor. Bu büyük bir insanlık suçu. Bu konuda mücadelemiz devam edecek."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 13:08:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?