21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Yasak turistleri ikiye böldü

Türkiye'de yaşanan alkol düzenlemesi polemiği, Rus turistleri ikiye böldü. Antalya'nın en büyük turist potansiyeli olan ve içki tüketimiyle tanınan Ruslar, Türkiye'deki yasağa temkinli yaklaştı. Tatilde oldukları için özgürce alkol almak istediğini söyleyen turistlere bazı turistler Rusya'daki yasağı hatırlatarak "Türkiye'de caddelerde sokaklarda sarhoş Rus turist görmek istemiyorsanız yasağı koruyun. Dinlenen insanı rahatsız etmeye kimsenin hakkı yoktur" dediler.

Rusya'da geçen yıl, Türkiye'de ise kısa süre önce getirilen alkol satışı düzenlemesine Antalya'da tatil yapan Rus turistlerden farklı tepki geldi. Dünya ülkeleri alkollü içeceklerle mücadele verirken Rusya'da alkolden zehirlenerek ölenlerin sayısı yılda 40 bine çıktığı için geçen yıl hükümet tarafından getirilen bir uygulama ile akşam 22: 00 ile sabah 07: 00 saatleri arasında, parklarda, banklarda, binaların bahçelerinde, asansörlerde alkol içilmesi yasaklandı. Rusya Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Rusya'da bira 12 yaşında, şarap 15 yaşında, votka ise 16 yaşından itibaren içiliyor. Rusya Federasyonu geçen yıl uyguladığı yasağın yanı sıra bu yıl biranın da alkol içerdiği nedeni ile aynı saatlerde perakende ve marketlerde satışını yasakladı.

SOKAKLARDA YASAKLANSIN

Rusya'dan Antalya'ya tatil için gelen Rus vatandaşları Türkiye'de de aynı yasaklarla karşı karşıya kaldı. Konu ile ilgili bazı turistler destek verirken bazıları tatil zamanı alkol yasağının getirilmemesi gerektiğini savundu.

Moskova'dan Antalya'ya gelen Mişn Aleksandr alkolün sokaklarda yasaklanmasını onaylarken piknik alanlarında uygulanmaması gerektiğini belirterek "Tatil zamanı yasaklanmaması gerekiyor. Çünkü tatile gelirken onsuz olmuyor. Çalışıyorsan o zaman alkol alamazsın, ama biz burada dinleniyoruz. Sokaklarda içmek iyi olmuyor, çünkü her taraf pisleniyor" dedi.

Türkiye'deki içki yasağından etkilenmediğini söyleyen Yulya Kalinina ise "Biz genelde otel içerisindeyiz ve her şey dahil hizmeti alıyoruz. Ama şehir içerisinde bunun normal olduğunu düşünüyorum. Olması gereken de bu. Her ülkede olması gerektiği düşüncesindeyim" şeklinde konuştu.

RUSYA'DA BUNA İHTİYAÇ VARDI

Pandola Tamara ise, akşam alkol içilmemesinin insanların hayatlarını sakin ve beraberlik içerisinde sürdürebilmesi için önemli bir şey olduğunu kaydetti. Bunun çok normal ve güzel bir yasaklama olduğunu anlatan Pandola Tamara, sözlerini şöyle sürdürdü: "Alkollü içecekler gün boyunca su parklarında, restoranlarda içilebilir. Akşam içilmemesi gerekiyor. Böyle olduğu takdirde insanlar hayatlarını sakin ve beraberlik içerisinde sürdürebilir. Rusya'da buna çok ihtiyaç vardı. Çünkü akşamları sokaklarda gezmek tehlikeliydi. Çok sayıda sarhoş vardı. Şimdi de içen insanlar var. Alkol bulmak isteyen zaten buluyor. Ancak alkol kullanan kitlenin büyük kısmı artık sokaklarda az görünmeye başladı. İçmek isteyen kulüplerde, diskoteklere gidip içebiliyor ama sokakta içmiyorlar. Tatile gelirken hiç zorluk çekmiyoruz. Zaten otellerde içebiliyoruz"

KENDİLERİNİ KONTROL EDEMİYORLAR

Ülkesi için bu kararın aslında geç kaldığını anlatan Madkapayeva Mariya da halka açık alanlarda alkol alan vatandaşların kendilerini kontrol edemediklerini hatırlattı. Yasa kabul edilse de ülkesinde bu kanunun hala yüzde yüz çalışmadığını kaydeden Mariya, şunları söyledi: "Bizim ülkede hala bu kanun yüzde yüz çalışmıyor ve rüşvetin artmasını tetikliyor. Eğer siz de ülkenizde aynı yasağı getiriyorsanız, bence bizim ülkemizdeki belli faktörleri gözden geçirmeniz gerekiyor. Bizim ülkenin yanlışlarını tekrarlamamak için. Çünkü bizim ülkede yasak getirildikten sonra da içki alabiliyorlar ama çok yüksek fiyata ve belli yerlerden"

İNSANLARI RAHATSIZ ETMEYE KİMSENİN HAKKI YOK

2013 yılında Rusya'da biranın da alkol içerikli içki olduğu için yasaklanmasına değinen Mariya, sözlerine şöyle devam etti: "Az alkol içeren içecekler bizim ülkede alkollü içecek olarak görülmüyordu. Aslında bira gerçekten alkollü içecek. Diğer alkollü içecekler gibi onun da sağlığa zararı var. Bu kanun bizim için çok gerekliydi. Türkiye'de ise halka açık alanlarda, toplumun çok olduğu yerlerde yasaklanması gerekiyor diye düşünüyorum. Çocukların, yaşlıların dinlendiği yerlerde, sokaklarda, yani insanların sarhoş Rus turistlerinden korkmadan sokaklarda rahat gezmesi ve dinlenmesi gerekiyor. Herkes kapalı yerlerde gidip içebilir ama dinlenen insanları rahatsız etmeye kimsenin hakkı yok."

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2013 Salı 17:55:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?