1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Yaşlı adamın penisine kene yapıştı

Afyonkarahisar'da, penisine yapışan kene nedeniyle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan 62 yaşındaki Y.Ç., hastanede tedavi altına alındı.

Afyonkarahisar'da çiftçilik yapan Y.Ç., 12 gün önce halsizlik ve baş dönmesi şikayetiyle başvurduğu hastaneden KKKA şüphesiyle Antalya'ya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Hastalık belirtileri taşıyan Y.Ç.'nin ayrıntılı muayenesinde penisine yapışmış kene bulundu.

İLK TEST NEGATİP İKİNCİ TEST POZİTİF

Penisine yapışan kene çıkarıldıktan sonra Y.Ç., Enfeksiyon Hastalıkları bölümünde izole edilen özel bir odada tedavi altına alındı. Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde yapılan ilk test negatif çıktı. Hastada KKKA belirtileri olduğunda ısrarcı olan hastane yönetimi ve doktorlar ikinci bir test istedi. Yapılan ikinci testin sonucunda Y.Ç. de KKKA virüsüne rastlandı.

 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Abdullah Erdoğan, KKKA'yı yenerek büyük bir başarı elde ettiklerini söyledi. Antiribavirin tedavisi uygulanan yaşlı çiftçinin hastalığı yendiği belirlendi.

Hastanın sağlık durumu hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Rabin Saba, "Hasta bize geldiği zaman kanaması vardı. Kan değerleri çok düşüktü. Yapılan muayenede penisinde keneye rastladık. Uygulanan tedavinin ardından hastanın durumu şu an gayet iyi, taburcu edilebilecek düzeyde" dedi.

KKKA vakalarında erken destek tedavisinin çok önemli olduğunu anlatan Doç.Dr. Saba, sözlerine şöyle devam etti: "Hastalığa yakalanan herkesin yaşamını yitireceği gibi bir şey yok. KKKA vakalarında ölüm oranı yüzde 7 ile 10 arasında. KKKA da hasta kanamadan yaşamını yitirdiği için destek tedavi çok önemlidir."
Testin birisinin negatif çıkmasının da mümkün olabileceğini söyleyen Saba, sözlerini şöyle tamamladı:

"KKKA'da iki test var. Birisi virüsü tanıyan diğeri vücudun gösterdiği tepkiyi ortaya koyan. Eğer hastalık belirtileri varsa iki test de yapılmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 17:28:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?