22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Yazın çocuklarda ishale dikkat!

Yaz aylarında ishale bağlı ölümlerde artış yaşandığını belirten Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül, ishal hastalıklarının belirtilerini, korunma yollarını ve sebep olabilecek ciddi sonuçlarını açıkladı.

Dr. Gül, "Ülkemizde 0-5 yaş grubu bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümü ishalli hastalıklar sonucu gerçekleşmekte ve özellikle yaz aylarında ishale bağlı ölümlerde büyük artış gözlenmekte. Bu nedenle ishale bağlı ölümleri önlemek için Sağlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde 1965 yılından beri yürütülen "İshalli Hastalıkların Kontrolü Programı" kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar sonucu ishale bağlı ölümler, çocuk ölümleri içerisinde önemli ölçüde gerileme kaydetmekle birlikte çağdaş sağlık düzeyini yakalamaya çalışan ülkemizde ishale bağlı ölümlerin veya komplikasyonların çok daha düşük seviyelere çekilmesi için çalışmaları devam ettiriyoruz" dedi.

İshalin en sık 6-23 aylık bebek ve çocuklarda özellikle yaz aylarında görüldüğünü kaydeden Gül, "Bu aylar göz önüne alınarak Temmuz ayının ilk haftası "Ağızdan Sıvı Tedavisi (AST) Haftası" olarak değerlendirilmekte ve halkı konu hakkında bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir" diye açıklamalarda bulundu.
Gül, çocuklarda ölümlere yol açan ishalli hastalıkların ve komplikasyonlarının önlenmesine yönelik Dünya Sağlık Örgütü modülleri ile standart vaka yönetimi uyguluyoruz, yönetim ve ücretsiz kullanılmak üzere tuz-şeker çözeltileri(ORS) temin ediyoruz" diye kaydetti.

Bebek ve çocuklarda günde 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılamanın ishal olarak kabul edildiğini belirten Gül, "İshal, özellikle bebek ve çocuklarda vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açar. İshalin başlıca nedeni; bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonlardır. Ayrıca beslenme hataları, değişik metabolizma hastalıkları, antibiyotik kullanımı gibi sebepler de ishale neden olmaktadır" dedi.

ANNE SÜTÜ ÇOCUKLARI İSHALE KARŞI KORUYOR

Yeni doğan ve süt çocuklarında ishalin daha kolay oluşup, daha ağır bir seyir izlediğini vurgulayan Dr. Gül, "Bebeklerde ishal riskine karşı anne sütü en önemli korunma faktörüdür. Annelerin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlaması, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesi, bebeklerde ishale bağlı ölümleri en aza indirecektir, ishal hastalıkları konusunda anne sütü önemli bir yere sahip" diye konuştu.

İSHAL'İN BELİRTİLERİ VE İSHALDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

İshal hastalıklarının belirtilerini açıklayan Gül, "İshalin ana belirtileri sulu dışkı ve kusmadır. Bu nedenle şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla; Sağlık Ocakları ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezlerimizden ücretsiz olarak temin edilebilecek olan tuz-şeker çözeltilerinin (ORS) evde 1 litre kaynamış soğumuş suda eritilerek bebeğe içirilmesi gerekir" diye belirtti.

Tuz-şeker çözeltilerinin normal sudan daha iyi emildiğinden vücudun sıvı ve mineral kaybını telafi etmesi daha etkili olduğunu belirten Gül, "İshalli çocuklara her zaman verilenden daha çok su verilmeli ve kesinlikle aç bırakılmamalıdır. Pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze-meyveler, muz, elma, havuç suyu tercih edilmeli, yağlı besinlerden, çay, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden kaçınılmalıdır" dedi. Gül sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bebeklerin sık olarak sulu dışkılaması ve tekrarlayan kusma, dışkılarında kan olması, iştahlarında azalma, ateşlerinde yükselme ve gözlerde çökme durumlarında sıvı takviyesi yapılmalı ve acilen bir sağlık kurumuna başvurulması gerekir."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 17:46:34
Güncelleme :7 Temmuz 2008 Pazartesi 17:50:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?