22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Yazın midenize dikkat!

YAZ AYLARINDA MİDENİZE DİKKAT

Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Serdar Akça, beslenme ve yaşam tarzı ile ilgili alışkanlıkların mevsimlere göre değiştiğini belirterek, yaz aylarında kronik mide rahatsızlıkları ve mide şikayetlerinin arttığını belirtti.

Yaz döneminde beslenme ve uyku düzenindeki değişikliklerinin, eğlence yaşamı nedeniyle artan alkol kullanımının mide sorunlarına neden olduğunu belirten Memorial Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Serdar Akça, tatil öncesi yaza formda ve kilo vermiş olarak girme kaygısı ile yapılan dengesiz diyetler, geç saatlere kadar ayakta kalma, uyku saatlerinin değişmesi, gece geç saatlerde yemek yeme alışkanlığı, gazlı ve buzlu içeceklerin kontrolsüz tüketimi, alkol tüketiminin artmasının gastrit, reflü ve hazımsızlık gibi şikayetlere neden olduğunu bildirdi.

ÖMÜR BOYU UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Yaz aylarına özgü ortaya çıkan mide rahatsızlıklarına karşı mide koruyucu önlemler alınması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Serdar Akça, ancak bu önlemlerin sadece mevsimsel değil, kişilerin mide sağlığı için ömür boyu uyması gereken genel kurallar olduğunu söyledi. Doç. Dr. Akça, "Yaz sıcaklarında mide sağlığınızı korumak için bilinçsiz ve dengesiz beslenerek diyet yapılmaması, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi gerekiyor" dedi.

Az ve sık yemek yemenin sağlıklı olduğunu belirten Doç. Dr. Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İyi çiğneyerek yemek yenmeli, mide tam olarak doldurulmamalı, sofradan tam olarak doymadan kalkılmalı. Ayrıca yatmadan önce yemek yenmemeli, alkol miktarı artırılmamalı, aşırı sıcak, baharatlı, yağlı, salçalı yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalı. Kronik rahatsızlıkları olanlar özel diyetini ihmal etmemeli ve ilaçlarını düzenli olarak almalı."

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2010 Çarşamba 11:26:03
Güncelleme :7 Temmuz 2010 Çarşamba 11:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?