21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Yeni Türk Lirası Antalya'da tanıtıldı

Merkez Bankası Antalya Şube Müdürü Mine Topçu, 1 Ocak 2009 tarihinde piyasaya çıkacak yeni paraları tanıttı.

Merkez Bankası Antalya Şube Müdürü Mine Topçu, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenledi. Topçu, basın toplantısında ocak ayında piyasaya çıkacak Türk lirası banknotlarını basın mensuplarına gösterdi.

31 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe giren 5083 sayılı kanun kapsamında para reformu yapıldığını belirten Mine Topçu, şöyle konuştu: "1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türk Lirası'ndan Yeni ibaresi kaldırılarak yeniden paramızın geleneksel adı olan Türk Lirasına dönülecektir. Piyasaya sürülecek Türk Lirasında fiziksel ve güvenlik özellikleri tamamen yenilendi. Türk lirasının yapımında dünyadaki kullanılan tüm teknolojik imkan kullanıldı. Türk lirasında çok sayıda güvenlik özelliği aynı anda iki yüzde de kullanılmaya çalışıldı. Şu an dünyada bulunan diğer banknotlara göre daha güvenli."

Yeni Türk Lirası banknotları kupür kompozisyonu 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL banknotlardan oluşurken, madeni paralar 1 TL, 1, 5, 10, 25 ve 50 kuruştan oluşacak. 2005 yılında YTL' ye geçişte uyum kolaylığı için 1 YTL hem banknot hem de madeni para iken yeni çıkacak olan paralarda 1 TL sadece madeni para olacak.

5 Türk Lirası'nın ön yüzünde Atatürk'ün 1927 yılında Ethem Tem tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanarak oluşturulmuş bir portresi bulunurken, arka yüzünde Ordinaryüs Prof. Dr. Aydın Sayılı'nın portresi bulunuyor. 10 Türk Lirası'nın ön yüzünde Atatürk'ün 1927 yılında Ethem Tem tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanarak oluşturulmuş bir portesi bulunurken, arka yüzünde Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf'ın portresi bulunuyor.

20 Türk Lirası'nın ön yüzünde Atatürk'ün 1931 yılında Gazi Çiftliği'nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanarak oluşturulmuş bir portresi bulunurken, arka yüzünde Mimar Kemaleddin'in portresi bulunuyor.

50 Türk Lirası'nın ön yüzünde Atatürk'ün 1931 yılında Gazi Çiftliği'nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanarak oluşturulmuş bir portresi bulunurken, arka yüzünde ise ilk kadın felsefeci Fatma Aliye'nin bir portresi yer alıyor.

100 Türk Lirası'nın ön yüzünde Atatürk'ün 1934 yılında Çankaya Köşkü'nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanarak oluşturulmuş bir portresi bulunurken, arka yüzünde ise "Itri" adıyla bilinen Buhurizade Mustafa Efendi'nin portresi bulunuyor.

200 Türk Lirası'nın ön yüzünde Atatürk'ün 1934 yılında Çankaya Köşkü'nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanarak oluşturulmuş bir portresi bulunurken, arka yüzünde ise Yunus Emre'nin portresi yer alıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2008 Çarşamba 16:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?