22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Yörük göçü başladı

Antalya'nın Manavgat ilçesi Saraçlı Köyü Yörükleri, Anadolu'da binlerce yıllık 'Yörük Göçü' geleneğini günümüzde de sürdürüyor. Yörükler, havanın ısınması ile birlikte Akseki’nin Göktepe Yaylası'na göç etmeye başladı. Hayvancılık dışında başka geçim kaynakları olmayan yörüklerin yaz sonuna kadar yaylada kalacağı belirtildi.

TEKNOLOJİDEN UZAK DEĞİLLER

Yaz mevsimini Akseki yaylalarında geçirecek olan Yörükler, gelişen teknolojiye bağlı olarak at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyor. Un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlarla taşıyan Yörüklerin ana geçim kaynağı olan keçiler ise çobanlar tarafından otlatılarak götürülüp getiriliyor.

OBALARDA YAŞAM

53 yaşındaki Ayşe Kardaş, Manavgat ilçesinin Saraçlı köyünden Akseki’nin Göktepe Yaylası Kalkantaş mevkiine kıl keçilerini otlatmak için çıktıklarını anlatırken, obalarda kaldıklarını söyledi. Saraçlı Yörüklerinden Ayşe Kardaş, kendi ekmeklerini obalarda pişirdiklerini, keçilerin sütünü sağarak peynir yaptıklarını, zor da olsa yaşamlarını sürdürdüklerini belirtti.

BOŞ ZAMANLARDA DERS

Yörüklerin son temsilcilerinden biri olan 11 yaşındaki Ebru Kardaş ise, Göktepe Yaylası'ndaki hayatından oldukça memnun olduğunu söyledi. Keçi otlattığını, ailesine yardım ettiğini anlatan Ebru Kardaş, boş zamanlarında da ders çalışmayı ihmal etmediğini bildirdi.

SAĞLIK SORUNUM YOK

Yaylaya Mayıs aylarında çıkmak zorunda olduğunu belirten Mehmet Kardaş da, bundan sonra da gücünün yettiği kadar yaylaya çıkacağını söyledi.
Hayvancılık yaptığını anlatan Kardaş, yaylaya gezmeye gelen vatandaşlara çay ikram etmeyi de ihmal etmediklerini belirterek "Arıcılık da yapıyorum" diye konuştu. 35 yıldan bu yana hayvancılık yaptığını belirten Kardaş, "Zor ama sağlığım çok iyi. Burada daha rahat uyuyorum. Burada sağlık sorunum yok" dedi.

ÖLÜNCEYE KADAR SÜRDÜRECEĞİZ

Beyçukuru Yaylası'na çıkan 75 yaşındaki Hasan Salcan da, Manavgat’ın Saraçlı köyünde yaşadığını belirterek şunları söyledi: "Bu yıl kar çok fazla yağdığı için yaylaya biraz geç çıktık. Yayladan dönüş zamanımız 15 Ekim’dir. Bu zanaat atalarımızdan kalmıştır. Bu yapmış olduğumuz zanaatımızdan memnunuz. Ölünceye kadar da sürdüreceğiz. Yaşantımızdan zevk alıyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2012 Perşembe 13:51:34
Güncelleme :28 Haziran 2012 Perşembe 17:07:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?