21
Mayıs
2024
Salı
ANTALYA

Yüzme havuzunun işletmecisine dikkat!

Makine Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, yüzme havuzlarının insan sağlığı açısından uygun olabilmesi için bilinçli ve eğitimli kişilerce işletilmesi gerektiğini söyledi.

Karaman yaptığı açıklamada, Makine Mühendisleri Odası'nın yüzme havuzu projelendirmesi, iç tesisatı, kimyasalları ve bakımı ile ilgili mesleki çalışmalarını her zaman kamu hakları gözeterek sürdürdüğünü söyledi.

Havuzların insan sağlığı açısından uygun olabilmesi için bilinçli ve eğitimli kişilerce işletilmesi gerektiğini vurgulayan Karaman, "Havuz kullanma eğitimine sahip olmayan bu kimselerin temizliğini yaptığı havuzlarda çok ciddi hatalar yapılmaktadır. Ancak bu hatalar geri dönüşü olmayan ciddi sağlık problemleri yaratabilir. Bu nedenle havuzlarda mutlaka teknik elemanlar çalıştırılmalıdır. Turizm bölgesi olan Antalya'da havuz kullanımı artık lüks olmaktan çıkmıştır. Sürekli kullanılan havuzları içme suyu seviyesinde tutabilmek için belli bir eğitimden geçecek personellere gereksinim vardır. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı Yüzme Havuzlarının Denetimi ile ilgili genelgede bu personellerin belgelendirilmesi zorunluluğu gelmiştir. Bu anlamda Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi ve Makine Mühendisleri Odası olarak elimizi taşın altına koyduk. Havuzların bakımı ve denetiminden sorumlu personel yetiştirme eğitimlerine başladık" dedi.

Havuzların projelendirilmesinde ve yapım aşamasında makine mühendislerinin hazırladığı projelerin uygulandığını ifade eden Karaman şunları söyledi:

"Standartlara uygun bir havuz için tesis işletmecilerine çok büyük görevler düşmektedir. Yapılacak bir ihmal dahilinde insan sağlığında belli sorunlar yaratacaktır. İnsan sağlığını etkileyecek her türlü konuda herkesin duyarlı olması gerekmektedir. Site havuzlarında otomatik kontrolün olmaması ve kapıcılar tarafından temizliğinin sağlanmasından kaynaklı standartlara uyumda sıkıntılar yaşanmıştır. Bu eğitim ışığında Antalya'da havuz sektöründe çalışan tüm personelin eğitilmesinin önemi ortaya çıkmıştır. Biz kamu yararı gözeten bir meslek odası olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışacağız. Yetkililerin de denetimleri çok sık site havuzlarında yapmaları gerekmektedir. Ruhsatlı kimyasalların kullanılmasına ve sertifikalı personel çalıştırılması özen gösterilmelidir."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 22:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?