22
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

Ziraat Odası'ndan çiftçiye uyarı

ZİRAAT ODASI BAŞKANINDAN ÇİFTÇİYE UYARI

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, odanın modern cihazlarla donatılmış ‘Toprak Tahlil Laboratuvarı’ olduğunu hatırlatarak, çiftçiye “Meyve bahçesi kurmak isteyenlerin yapması gereken ilk iş, bahçe toprağını tahlil ettirerek özelliklerini belirlemektir” uyarısında bulundu.

Odanın laboratuvarında her türlü toprak, yaprak ve su analizlerinin yapıldığını ifade eden Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, meyve fidanı dikim ve taban gübrelemesi dönemi olduğu için laboratuvarda yoğunluk olduğunu söyledi. Büyükçetin, “Laboratuvarımız çiftçinin hizmetinde. Meyve bahçesi kurmak isteyenlerin yapması gereken ilk iş, bahçe toprağını tahlil ettirerek özelliklerini belirlemektir. Analiz sonucuna göre arazinin hangi cins meyveye uygun olduğu, nasıl bir gübreleme yapılması gerektiği belirlenir” dedi. Toprak tahlili yapılmadan kurulan meyve bahçelerinde sorunlar yaşandığına dikkat çeken Büyükçetin, “O zaman emek ve masraf boşa gidiyor. Ayrıca tahlil sonucu olmadan, toprağa uymayan yanlış bir gübre çeşidi de kullanılabilir” diye konuştu.

Toprak tahlilinden beklenen yararın sağlanabilmesi için numunenin doğru alınması gerektiğine de dikkat çeken Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin “Tek yıllık bitkilerde 0 ile 30 santimetre derinlikte numune alınması yeterliyken bağ ve meyve dikilecek alanlarda 90 santimetreden alınması daha iyi sonuç vermektedir” şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2010 Cuma 10:20:05
Güncelleme :26 Mart 2010 Cuma 10:51:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?