1
Mayıs
2024
Çarşamba
ANTALYA

'Zulmeden memur çalıştırmayın'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay,
belediyelerde çalışanların bilgi birikimi açısından yeterli olmadığını belirterek "Vatandaşa zulmeden, vatandaşın işini yapmamak için uğraşan memurları çalıştırmayın" dedi.


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından Antalya'da düzenlenen Belediye Başkanları Bilgilendirme toplantısının açılışına katıldı. Belediye başkanlarına şeffaf olmaları konusunda uyarılarda bulunan Atalay, "Akraba ve yakınları kayırma konusunda çok şikayetler geliyor. Dikkat edin. Her konuda şeffaf olalım. Şeffaflığı sembolize eden karakol sistemi kuruyoruz" dedi.


Türkiye Belediyeler Birliği'nin Bilgilendirme Toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, toplumsal katılımlı demokratik sürecin Türkiye'de yerleştirmek isteniyorsa yerel yönetimlere çok önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Belediye başkanlarının demokratik sürecin kilit köşe taşları olduğunu anlatan Atalay, şöyle konuştu: "Hiçbir farkı gözetmeksizin seçilmiş yöneticiler bizim için değerlidir. Bizim için seçildikten sonra parti ayırımı olmaz. Önemli olan vatandaşa hizmet gitmesidir."


BELEDİYELERDE ZULMEDEN MEMUR ÇALIŞTIRMAYIN
Belediyelerde çalışanların bilgi birikimi açısından yeterli olmadığını anlatan Atalay, sözlerine şöyle devam etti. "Vatandaşa zulmeden, vatandaşın işini yapmamak için uğraşan memurları çalıştırmayın. Ne yaparsanız yapın ama çalıştırmayın. Belediyelerimiz insan istihdamında kaliteyi gözeten bir kurum değildir. Bu konuda gerçekçi olalım. Değişik faktörlerle çok iyi yetişmemiz insanlar istihdam ediliyor. Belediye çalışanları sizi temsil ediyor. Size en büyük darbeyi vuracak vatandaşı oyalayan çalışanlardır. Bu konuda duyarlı olun."


ADAM KAYIRMA KONUSUDA ŞİKAYETLER GELİYOR
Belediyelerin şeffaf olması gerektiğini söyleyen Bakan Atalay, belediyelerle ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyerek başkanlara uyarılarda bulundu.
İmar planlarında yapılan değişikliklerin büyük sorunlara yol açtığını anlatan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Plan değişikliklerinin objektif ölçülere bağlı kalınmadan yapılması nedeniyle sorunlar çıkıyor. Akraba ve yakınlarını kayırma şeklindeki gibi hususlarda vatandaşlardan çok şikayet geliyor. Bizim sizlerden beklediğimiz belediye başkanlarının şaibe altında kalmamasının sağlanması. İmar düzenlemesiyle ilgili kararlar herkesin göreceği şekilde askıya çıkarılmalı ve basın aracılığıyla kamuoyuna duyurulmalı."


Atalay, imar düzenlenmesi sonucu oluşacak rantlar konusunda belediye ve kamunun haklarının korunması bireysel çıkarlara fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi. Bütün faaliyetlerde belediye başkanları ne kadar açık ve şeffaf olurlarsa o kadar toplumun güvenini kazanacağını anlatan Atalay, şunları söyledi: "Şeffaflığımızı biraz daha sembolize eden bir karakol sistemi getiriyoruz. Yani herkes her şeyi bilsin. Bu imar planlarını da paylaşın. Niçin imar planları yapıldı bunları paylaşın. Yoksa şaibeler oluşuyor. Şaibeler de leke bırakıyor. Bazı ilçelerimiz bir dönemde yüzlerce imar değişikliği yapıyor. Böyle bir şey olamaz. Açıklığın olduğu yerde sorunlar yoktur. Vatandaşında bu konu da dedikodusu olmaz"


YETERİNCE TARTIŞILMADAN KARAR VERMEYİN
Belediyelerin ayak üstü verilen kararlardan kaçınması gerektiğini söyleyen Bakan Beşir Atalay, şöyle konuştu: "Kamuoyunda yeterince tartışılmadan verilen kararlar her zaman sıkıntı yaratmaktadır. Halkın belediyeye olan güvenini azaltmaktadır. Kentte insanlar yaşar. İnsanlarla bu konuları paylaşacaksınız. Sivil toplum kuruluşlarını ortak edeceksiniz. Meclisler vatandaşlara açık olsun. Çünkü o kent vatandaşındır. Siz oraya hizmet için geldiniz. Vatandaşların görüşlerini almak zorundayız."


Büyükşehirlerdeki galerilerin şehir dışına çıkartılması gerektiğini anlatan Atalay, sözlerine şöyle devam etti: "Yetkisiz kişilerce şehir merkezlerinde otopark birimlerinin oluşturulduğu, araçlarını park eden şahıslardan zorla ücret alındığı, ücret ödemeyen vatandaşın araçlarına zarar verildiğini duyuyoruz. Lütfen bu otopark yapım ve işletilmesi konusuna el atın. Vatandaşın yetkisiz kişilerce rahatsız edilmesine izin vermeyin. Fazla eleman istihdam edip görevlendirin. Bu otopark konusuna özel bir ilgi gösterin."


Bakan Atalay konuşmasının son bölümünde, geçen yıllarda yaşanan su sıkıntısına değinerek içme suyu konusunu yakından takip ettiklerini bu tür sorunların bir daha yaşanmayacağını belirtti.


PARTİ AYIRIMI YAPMADIK
Toplantı salonunda çeşitli partilerden belediye başkanları olduğunu söyleyen Bakan Atalay, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz hiçbir zaman parti farkı gözetmedik. İçişleri bakanlığı olarak bütün ilişkilerimizde belediye başkanlarına aynı şekilde davrandık. Seçildikten sonra rekabet biter. Hizmetin vatandaşa kazanılması önem kazanır. Parti ayırımı yapmadığımızı şu ana kadar görevden alınan belediye başkanlarından da anlayabilirsiniz. 2004-2009 döneminde 49 belediye başkanı görevinden alındı. Görevden
alınanlar arasında 17 belediye başkanı ile AK Parti başı çekiyor. Görevden alınan diğer başkanların 9'u CHP, 8'i DYP, ANAP ve MHP'den 5, DSP ve DTP'den iki, bağımsız ise 1'dir."

İha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 14:10:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?