17
Haziran
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Deniz bitpazarı gibi

Antalya'nın Alanya ilçesi TEMA Gönüllü Sorumlusu Engin Özdemir, Alanya ve çevresinde artan deniz kirliliğinin 900 balık türü için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Akdeniz'de deniz kirliliğinin gün geçtikçe arttığını ifade eden Özdemir, "Akdeniz'de bulunan 900 balık türü için tehlike çanları çalmaya başlamıştır." diyerek gecikmeden önlem alınması gerektiğini kaydetti. Evsel, tarımsal ve petrol gibi çevresel etkenlerden dolayı Akdeniz'in kirlenmeye başladığını hatırlatan Özdemir, balıkçıların ağlarına takılan deniz ürünlerinin azalmaya başlamasının durumu en açık bir şekilde özetlediğini kaydetti.

Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin yüzde 48'inin sanayileşmesini tamamladığını vurgulayan Özdemir, "Akdeniz kirlenmeye başlamıştır. Balıkçıların ağlarına takılan deniz ürünlerinin azalmaya başlaması bunun en açık göstergesidir. Yetkililer en kısa zamanda önlemlerini almalı. Yoksa bir çok balık türünü kaybedeceğiz." dedi.

Alanya'nın da içinde bulunduğu birçok bölgede alınamayan önlemlerin, etkisini göstermeye başladığına dikkat çeken Özdemir, yerleşimle birlikte alt yapıyla ilgili çalışmaların artmasının kirlenmeyi arttırdığını bildirdi. Turizm ile geçinen ülkelerin denize daha duyarlı olması gerektiğine inanan Özdemir, denizi kirleten Akdeniz ülkelerinin bindiği dalı kestiğinin altını çizdi. Alanya dahil olmak üzere denize sahili olan kentlerin çevresel faktörlere dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Özdemir, her yıl yaptıkları kıyı ve dip temizliklerine bu yıl da devam edeceklerini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 15:03:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?