1
Haziran
2024
Cumartesi
EĞİTİM

Yaşam kültürünü anlattı

Antalya'nın Korkuteli İlçesi Meslek Yüksek Okulu'nda, 'Yaşam Kültürü' dersine Postsan Mermer Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cadıl katıldı. İş adamı Cadıl, öğrencilere iş hayatındaki başarının yolunu, çalışma, tutum, disiplin gibi konularda bilgiler verdi.
İş adamı Cadıl, ilk olarak hayatını öğrencilere sinevizyon gösterisi eşliğinde anlattı. Cadıl, 1947 yılında Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde fakir bir ailenin 6 çocuğundan biri olarak dünyaya geldiğini belirterek, hayat mücadelesine 6 yaşında annesini kaybetmesiyle başladığını söyledi. İlkokul yıllarında aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla simit sattığını ifade eden Cadıl, "İlkokul sonrası akücü çırağı olarak Antalya'ya geldim. İlk işe başladığım gün babamın sermaye olarak bıraktığı 150 liranın 10 lirasını yol parası olarak babama geri verdim. Daha sonra, küçük bir atölyede akü plakası imalatına başladım. Gelen teklif üzerine 1976 yılında bir tuğla fabrikası satın aldım. Daha sonra devrettim. Akü atölyesine sığmaz haline gelince akü fabrikası kurdum" dedi.
1982 yılında Almanya'da iskele fabrikasında çalışan işçiler ve sanayiden tornacı ustası arkadaşlarıyla birlikte Türkiye'nin ilk iskele ve kalıp fabrikası olan Portisan Anonim Şirketi'ni kurduklarını kaydeden Cadıl, "Bir süre sonra ortaklardan ayrıldım ve mermer fabrikası kurdum. 1992 yılında Suudi Arabistanlı bir iş adamı ile ilk ihracat bağlantımı kurdum. 2 ayda bir gemi ile Antalya Limanı'ndan mermer ihraç ettim. Gelinen noktada bugün başta ABD olmak üzere İtalya, İspanya, İngiltere, Çin, Güney Afrika, Suudi Arabistan ve İsrail gibi dünyanın birçok sayılı ülkesine önemli miktarda ihracat yapıyoruz" diye konuştu.
Katıldığı fuarlarda sürekli ödüller alan firma son 3 yıldır İzmir'de değişik dallarda 6 ödülün yanı sıra ABD'de Orlando fuarında stant birincisi oldu. Portsan'da 500'ü kendi bünyesinde olmak üzere yan sektörleri ile birlikte bine yakın kişi istihdam ediliyor.
Cadıl ayrıca, sportif yönüyle de tanınıyor. Ata sporu güreşe desteğini defalarca gösteren Cadıl, hedefinde Kırkpınar ağalığı olduğunu vurguladı. 2002 yılında medya ile yakından ilgilendiğini dile getiren Cadıl, "Yerel bir televizyon, radyo ve gazete satın aldım. Önümüzdeki yıllarda da ulusal bazda yayın arayışı ve çalışmalara devam edeceğiz. Kendi ismimin verildiği Anadolu Öğretmen Lisesi'ni yaptırdık. İkinci çocukluğumu bu okulda yaşamak istiyorum ve her şey çok özel olmalı. Ayrıca Korkuteli'nde de bir ilkokul inşaatı devam ediyor" şeklinde konuştu.
İş adamı Cadıl, kendi hayatını anlatmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplayarak, okul ve yeni yapılacak olan kampüs için her türlü desteği esirgemeyeceğini söyledi.
..
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 15:33:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?