16
Mayıs
2024
Perşembe
KUMLUCA - ANTALYA

Monilya, portakal bahçelerini tehdit ediyor

Antalya'nın Kumluca ilçesi ile çevresinde görülen ve giderek artan "monilya (monilia)" hastalığının, portakal bahçelerini tehdit ettiği bildirildi. 

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Zeki Öztürk, monilya hastalığına karşı önlem alınması için yetkililerden yardım talebinde bulundu. 

Beraberindeki ziraat mühendisleriyle birlikte portakal bahçelerinde incelemelerde bulunan Öztürk, monilyanın şiddetli kuruma hastalığı olduğunu söyledi.

Hastalığın görüldüğü birçok yerde ilaçlama döneminin geçtiğine dikkat çeken Öztürk, "Bu ilaçlamanın nisan ayında yapılması gerekiyordu. Ancak yine de ilaçlamanın yapılması gerekiyor. Hastalığın görülmediği bahçelerde de korunma amaçlı ilaçlamalar yapılmalıdır. Bahçelerde ağaçların güçlenmesi için değişik gübrelerin kullanılması lazım. Bu hastalığın sebebi iklim bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Bu kış don olayı olsaydı, bu hastalık görünmezdi. Hastalığın görüldüğü ağaçlar en az 2-3 yılda kendine gelebilir. Bu hastalık küresel ısınmanın en bariz ispatıdır. Hastalık nedeniyle rekolte yarıya düşecek ve yeni sezonda piyasada portakal bulmak zor olacaktır" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 14:25:38
Güncelleme :8 Haziran 2007 Cuma 22:50:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?