30
Mayıs
2024
Perşembe
BUCAK - BURDUR

Restoreden sonra müze olacak

Antalya- Burdur Kervan yolu üzerinde bulunan 13. yüzyıldan Selçuklu eseri 2. Gıyasettin Keyhüsrev tarafından yaptırılan Susuz ve İncir hanları tarihten bir gün hesap soracak.

Yüzyıllarca ayakta kalan nice tabiat şartları atlatan iki handan Susuz han iş adamı Adem Sak tarafından restore ediliyor.

Otuz yıllığına Vakıflar Müdürlüğünden Adem Sak tarafından kiralanan susuz hanın Burdur Müzeler Müdürlüğü kontrolünde, restorasyon projesi Konya Selçuk Üniversitesinden Yrd.Dç.Dr İbrahim Bakır, kazı ve bilimsel danışmanlığını Ege Üniversitesinden Yrd.Dç.Dr Şakir Çakmak yürütüyor.

Yaklaşık bir milyon ytlye mal olması beklenen restorasyon çalışmalarını Ege Üniversitesinden Turgun Yongacı yapıyor. Hanın en büyük tehlikesinin su olduğu, su alan tavanının 13. yüzyılda yapılan orijinal hali ile restore edildiği, kademeli olarak han’ın tüm bölgelerinde, iç mekan ve bahçe dizaynının ilk yapıldığı 13. yüzyıldaki gibi yapılacağı belirtildi.

Susuz Han’ın restore çalışmaları yanı sıra han bahçesinde kazı çalışmaları da sürüyor. Kazı çalışmalarında Bizans, Selçuklu dönemlerine ait çok sayıda sikke ve benzeri paralar, 13. yüz yıla ait kırılmış porselen tabaklar, zamanın kilogramını ölçen diremler, çok sayıda tütün içiminde kullanılan lüle ve pipo taşlar bulundu. Kazıda çıkan tarihi eserler Burdur Müzesine teslim edilecek.

Ticari amaç dışında otuz yıllığına kiralayan iş adamı Adem Sak Susuz han’ın restore çalışmaları tamamlandıktan sonra han açık hava müze olarak kullanılacak. Susuz Han Müzesinde, handan çıkan her türlü tarihi eserler sergilenecek ve hanın iç kısmının ise Selçuklu dönemine ait eserler ile bal mumu heykelleri ile donatılacak.

Halim Akca / Bucak KENTHABER
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2008 Salı 16:14:19
Güncelleme :14 Ekim 2008 Salı 16:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
memet IP: 212.156.147.xxx Tarih : 30.10.2008 11:00:20

böyle tarihi değerlerimize sahip çıkmak çok güzel.Biraz geç kalınsa da düşünmelerinden dolayı teşekkür etmek gerek yaptıranlara.