24
Nisan
2024
Çarşamba
MERKEZ - BURDUR
Belediye Sayfaları
Nufus
251.181
Yüz Ölçümü
7.835
İlçe Sayısı
11
Vali
Nufus
95.274
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
53
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İnsuyu Mağarası

İnsuyu Mağarası

Burdur’un güneydoğusunda, Çine Ovası’nın doğusunda, il merkezine 13 km. uzaklıktaki İnsuyu Mağarasının girişi Burdur-Antalya yolu üzerindedir. Mağara ağzındaki bir faydan çıkan küçük bir yer altı deresinin suyu karbonatlı bir maden suyudur.

II.Zaman kalkerleri içerisinde bulunan İnsuyu Mağarasının 2 km. kuzeydeki Kızılin Mağarası ile bağlantılı olduğu sanılmaktadır. Günümüzde yer altı deresinin çıktığı yerdeki bir delikten geçildikten sonra dar dehlizlerden ve su içerisinden geçilerek suni olarak açılan giriş galerisine ulaşılmaktadır.

Mağaranın birinci kısmı Türkiye Mağara Araştırma Tanıtma ve Turizm Derneği’nce turizme hazırlanmıştır. Bunun ardından sütunlu göl ile büyük göl arasındaki bölüm hazırlanmıştır. Burada mağaraya görkemli bir güzellik katan sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Buradaki berrak, tortusu pek az olan suyun sodyum iyonu, kalsiyum, magnezyum, demir alüminyum, klor, hidro karbon, nitrat, metasillikat asidi içermektedir. Yer altı suyunun uzunluğu 562 m.yi bulmaktadır. Bu uzunluk irili ufaklı dokuz gölü de oluşturmaktadır.

İnsuyu Mağarasından çıkan yer altı deresinin şeker hastalığına iyi geldiği inancından ötürü, büyük bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu arada Burdur Hükümet tabipliği bu konuda olumlu bir de rapor vermiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 13:30:23
Güncelleme :1 Mayıs 2009 Cuma 17:59:27

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR