20
Mayıs
2024
Pazertesi
YEŞİLOVA - BURDUR

Aşı kampanyası 3 Eylül'de başladı

Burdur'da 3 Eylül'de başlayan sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası 2 ay süreyle devam edecek.

Tarım İl Müdürü Kadir Güven, Hayvan Sağlığı Şubesi tarafından yürütülecek çalışmada ildeki 137 bin 735 adet büyükbaş hayvan mevcudunun yüzde 85'inin aşılanmasını hedeflediklerini söyledi.

Güven, aksi takdirde hayvan sevklerinin durdurulacağını belirtti. Gelişmiş ülkelerin şap hastalığını 'İnsan beslenmesini ve ulusal ekonomiyi etkileyen afet' olarak gördüğünü ifade eden Güven, "Kabul edilen şap hastalığı, özellikle buzağılarda yüksek oranda ölümlere sebep olan bulaşıcı ve salgın bir hastalıktır. Hastalığı oluşturan virüs tek tip olmayıp, birden çok tipi ve alt tipleri vardır ki bunlar hayvan varlığımızı önemli bir şekilde tehdit etmekte olduğunu bu nedenle hastalıkla mücadelenin en önemli basamağını aşılama faaliyetleri oluşturacaktır" diye konuştu.

Türkiye'de de çok ciddi bir hastalık olarak önemini sürdüren şap'ın süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu hatırlatan Güven, hayvanların gelişmesinde gerileme, gebe hayvanlarda yavru atma, kuzu ve oğlaklarda ölümlere yol açtığı bilgisini verdi.

Güven, Hayvancılık Desteklemesi Kararnamesi kapsamında desteklemeden faydalanacak olan hayvanların programlı aşılarla aşı olması gerektiği uyarısında bulundu. Aksi durumda desteklemeden faydalanılamayacağını ifade eden Güven, "Hayvan sevklerinin gerçekleştirilemeyeceğini, hayvanlarına aşı yaptırmayan hayvan sahiplerinin bin YTL idari para cezası ile cezalandırılacağını belirterek yetiştiricilerin aşılama çalışmalarında aşılama ekiplerine gereken desteği ve hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.

CHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 09:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?