7
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Fransa'ya işgal davası

İskenderun'da görev yapan 2 öğretmen tarafından Fransa aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açılan işgal davası, usulen kabul edildi. Davacı öğretmen Yavuz Menderes Canbolat, "40 asırlık Türk yurdunun düşman elinde esir kalmasının elbette bir bedeli olacaktır" dedi.

Avukat Maruf Kaymaz tarafından İskenderunlu 2 öğretmen adına AİHM'de Fransa aleyhine açılan 2 milyar Euro'luk işgal davası, AİHM tarafından usulen kabul edildi. Cumhuriyetin kuruluş yıldönümü 29 Ekim 2005 tarihinde açılan davanın yakında görülmeye başlanacağı bildirildi.

Müvekkilleri coğrafya öğretmeni Osman Özay ve tarih öğretmeni Yavuz Menderes Canbolat ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Avukat Maruf Kaymaz, "Fransa aleyhine AİHM'ye 1 milyar maddi, 1 milyar manevi olmak üzere 2 milyar Euro'luk işgal tazminatı davası açmıştık. Geçen hafta AİHM'den cevap geldi, açtığımız dava usulen kabul oldu ve yakın tarihte AİHM 2. Dairesi'nde görüşülecektir. AİHM'nin tarafsız olduğunu ve dış güçlerin baskısına açık olmadığını düşünüyoruz. 2. Dünya Savaşı'nda Almanya Fransa'nın Aslesloren bölgesini işgal ettikten sonra Fransa Almanya'ya dava açıyor ve işgal tazminatı alıyor. Bu davayı kendimize emsal olarak alıp davayı açtık, umarım bizim açtığımız bu dava başka davalara da emsal olur" diye konuştu.

Tarih öğretmeni Yavuz Menderes Canbolat ise, "12 Kasım 1918'de henüz Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanalı 13 gün olmasına rağmen İskenderun ve Hatay Fransızlar tarafından işgal edilmiş, 1938 yılına kadar işgal altında kalmıştır. 20 yıl işgal altında kalan şehrimizin insanları katledilmiş Dörtyol, Kırıkhan, Altınözü, Samandağ gibi ilçelerimiz yakılmış, yıkılmış bu da yetmiyormuş gibi kaynaklarımız kullanılmıştır. Doğrusu bize 'Sokağınız kirli' diyen Fransa'ya kendi sokaklarının ne kadar kirli olduğunu göstermek istiyoruz. Bu davayı başta milli liderimiz büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarına, bu toprakları vatan yapan askerlerimize ve yüce Türk milletine duyduğumuz minnetin ve sevginin bir ifadesi olarak görüyoruz. Ayrıca İskenderun ve Hatay'ın işgali 1789 Fransız İhtilali'nin sonucu olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki barış, kardeşlik, eşitlik gibi ilkelerle de bağdaşmamaktadır. 40 asırlık Türk yurdunun düşman elinde esir kalmasının bir bedeli olduğunu ve davamızın bu yönde olduğunu düşünüyoruz. AİHM'nin hassas olacağına inanıyor, hukuki davamızın gerçekte şahsi olmadığını belirtmek istiyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2006 Pazartesi 14:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?