6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

İş toplantısında Hatay krizi

İstanbul'da gerçekleştirilen Türk-Suriye İş Konseyi Ortak Toplantısı'nda Suriyeli bir yetkilinin sunumunda, Hatay'ı Suriye sınırları içinde gösteren haritaların yer alması sıkıntıya neden oldu. 

Türk-Suriye İş Konseyi Ortak Toplantısı The Marmara Oteli'nde gerçekleştirildi. Toplantıda, Suriye Yatırım Ajansı Başkanı Mustafa El Kifri'nin Suriye ekonomisine ilişkin bir sunum yaparken, gösterdiği slaytlarda Hatay'ı Suriye sınırları içinde gösteren haritaların bulunması üzerine, Türk-Suriye İş Konseyi Başkanı Fatih Karamancı söz almak istediğini belirtti.
Toplantıda Arapça-Türkçe çeviri yapan görevlinin Karamancı'nın ''Hatay itirazına'' ilişkin söz almak istediğini duyurması üzerine Suriyeli yetkililer önce durumu anlamadılar. Ardından salonda bulunan Suriyeli işadamları, ''İskenderun, İskenderun...'' şeklinde seslenerek duruma açıklık getirmeye çalıştılar. 

Karamancı, yaptığı konuşmada, gösterilen haritalarda bir hata yapıldığını belirterek, şunları söyledi: 

''Hükümetlerimiz arasında sorun olan Hatay konusu vardı. Bu, yakın geçmişte sorun olmaktan çıktı. Sayın El Kifri'nin sunumundaki harita çözüm öncesi şekli yansıtmakta. Bunu teknik bir hataya bağlamak istiyorum ve bir dahaki sunumlarda inşallah düzeltilmiş şeklini kullanacağını umuyorum.'' Karamancı'nın bu konuşmasının ardından Türk-Suriye İş Konseyi Eş Başkanı Bahaeddin Hasan da söz alarak, şöyle konuştu: 

''Bu, haritayla ilgili hata olup olmaması değil... Harita eskiden beri aynı şekildedir. Maalesef bu harita bugüne kadar böyle mevcut. Bu harita bütün dünyada aynı şekilde mevcut ama haritanın bizim kardeşlerimizle, dostlarımızla sorun olmayacağını umuyorum, biz bir aileyiz. Cumhurbaşkanımız Esad'ın ziyareti de bu kardeşliğin alametidir.''

HEDEF 2 MİLYAR DOLAR 

Türk-Suriye İş Konseyi Başkanı Fatih Karamancı, toplantının açılış bölümünde yaptığı konuşmada ise Suriye ile 2005'te 817 milyon dolar ikili ticaret hacmi gerçekleştirildiğini, bu rakamı 2 yılda 2 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. 

Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin son yıllarda büyük ilerlemeler gösterdiğini belirten Karamancı, iki ülke arasında hayata geçirilecek Serbest Ticaret Anlaşması'nın 7 Mart 2006'da Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulduğunu, yürürlüğe girdikten sonra bu ilerlemenin büyük ivme kazanacağını söyledi. 
Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 15:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?