6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Narenciye üreticilerinin sorunları

TBMM Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu'nun, narenciye üreticilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Heyeti'nin düzenlediği Hatay toplantısı, Antakya'da gerçekleştirildi.

Komisyonun şu ana kadar yapılan 20. toplantısı olan Hatay toplantısı, Antakya'da Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. CHP İzmir Milletvekili ve CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol başkanlığında gerçekleşen toplantıya, CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, Gökhan Durgun ve Abdülaziz Yazar'ın yanı sıra çok sayıda milletvekili de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Hatay İl Başkanı Halef Tiftikçi, "3 Kasım'da seçmenin bizlere verdiği ana muhalefet partisi görevini sadece eleştirme temelinde değil, aynı zamanda yaşanan mevcut sorunların çözümünde yol gösterme temelinde de kullanmaya devam ediyoruz. Oluşturduğumuz gruplar kanalıyla, sorunların çözümüne yardımcı olmak ve bu sorunların çözümünü yarına bırakmamak bizlerin buradaki en temel amacı. Tüm bu çalışmalar kamuoyuna da sunulmaktadır" dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol da yaptığı konuşmada, "Çoğunuz tarım kesiminden insanlarsınız ve sorunları yakından takip ediyor ve biliyorsunuz. Şunu açık olarak söylemem gerekiyor ki, 82 yıllık Cumhuriyet dönemi içerisinde, tarım kesiminin yaşadığı sorunlar hiç bu kadar yoğun olarak gündeme gelmemiştir. Özellikle tarım kesiminde, girdiler açısından yaşanan ve her yıl bir önceki yıldan daha da yukarıda gerçekleşen fiyatlar, tarım ürünlerine verilmesi gereken fiyat düzeyinde ne yazık ki yaşanmamaktadır. İşte narenciye kesiminde de yaşanan durum budur. Tarım kesiminde yaşanan bu problemler nedeniyle, Gaziantep, İstanbul gibi şehirlerimizde, gettolar oluşmuştur ve baktığınız zaman köylü mü kentli mi olduğu anlaşılmayan insanlarımız yaşamaktadır bu alanlarda. Milyonlarca insanın istihdam edildiği bu alanda yaşanabilecek bir kriz ya da çökme, Türkiye içinde bir kriz ve çökme anlamına gelir. AB sürecinde dayatılan uygulamalarla bu alanda çalışan ve üreten nüfusun yüzde 10'un dahi altına alınması hedeflenmektedir" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra söz alan ATSO Başkanı Ali Kavak, "Türkiye'de, 43 milyon ton yaş sebze ve meyve üretiliyor. Ancak yaptığımız bu üretimin yüzde 5'ini ihraç edebiliyoruz. Yine yaptığımız araştırmalara göre 2005 yılı içinde 2 milyon 600 bin ton narenciye üretildi ve bu üretimin 900 bin tonu ihraç edildi. Ancak bu rakamların doğruluğundan emin değiliz. Çünkü Türkiye'de bu konuda düzenli bir envanter kaydı yok. Ne yazık ki yapılan üretim ve ihracat ile ilgili raporlar yetersiz. Envanter kaydı konusunda ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kavak, "Bunun yanısıra diğer bir sıkıntıda ihracat konusunda yaşanmaktadır. Türkiye en büyük narenciye ihracatını Rusya'ya yapmaktadır. Rusya'nın narenciye alımını durdurması demek, Türkiye'de narenciye sektörünün bitmesi demektir. Ayrıca yaş sebze ve meyve ihracatında yüzde 30'luk bir payla Rusya çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye üreticisinin, üretim standartlarını yükseltmesi ve ihracat yelpazesini genişletmesi gerekmektedir. Üretimde kaliteyi arttıramadığımız sürece ihracatta ileriye değil geriye gidilecektir" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2006 Perşembe 23:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?