6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

'Türkiye'yi de gözetlerler'

CHP Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar, Amanos Dağları'na kurulan radarla Ortadoğu ülkelerini izleyenlerin, Türkiye'yi de gözetleyip, dinleyebileceğini söyledi.

Aynı zamanda Türkiye-Suriye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi olan Yazar, Antakya'nın Kisecik köyü Kiseciktepe mevkiinde NATO adına kurulduğu, ancak kullanım komutlarının İncirlik Üssü'nden verildiği iddia edilen radarla ilgili yaptığı açıklamada, radarın kullanımının Türkiye'nin hem iç politikasına hem de başta Kıbrıs ve Irak olmak üzere dış politikasına zarar vereceğini belirtti. Yazar, radarın kullanımıyla Doğu Akdeniz'in güvenliğinin de yabancıların kontrolüne geçeceğini ileri sürdü.

1700 rakımlı Kiseciktepe mevkiinde yapımına 1998 yılında başlandığı ve geçen yılın ilk yarısında faaliyete girdiği belirtilen radarda son teknolojinin kullanıldığını ifade eden Yazar, radarın uydu bağlantılı, insansız çalıştığını kaydetti.

Radardan eski ve yeni milletvekilleri, siyasiler, bölgedeki üst düzey askerler ile eski valinin bilgisinin olmadığını, bunun üzücü olduğu kadar şaşırtıcı olduğunu vurgulayan CHP Hatay Milletvekili Abdulaziz Yazar, "Şayet bu radar Türkiye için, TSK adına yapılıyorsa niye kimsenin bilgisi yok? Eski hükümetin, dönemin iktidarının dahi neden bir bilgisi yok?

Bu büyük bir eksiklik ve yanlış. Yine de radar Türkiye için yapılıyorsa, bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Çünkü, insansız çalışan modern bir radar. Ancak, bunun için de hükümetten doyurucu bir açıklama, Meclis'e verilen soru önergelerine yanıt bekliyoruz. Bu hem halkımızın, hem de vekilleri olan bizlerin hakkıdır. Ama ABD, NATO, BM veya yabancı herhangi bir ülke, bir kuruluş kullanacaksa, bu son derece sakıncalı olur.

Bunun iznin kim tarafından, ne zaman aldığını, ne amaçla ve kim tarafından da yapıldığını bilmemiz gerekir. Böyle bir radarı Türkiye dışında kim kullanırsa kullansın tehlikeyi getirir. Çünkü, Ortadoğu'yu dinleyip, gözetleyenler, radarın kurulduğu ülkeyi de dinleyip, gözetleyebilir, takip edebilir. Bu da ülkemizin iç güvenliğini sarsarken, Doğu Akdeniz'deki manevra gücümüzü olumsuz etkiler, hatta yok eder.

Bu nedenle de Türkiye dışında bir ülkenin kullandığı radara karşı şimdiden tedbirin alınması, yapılması gerekenlerin yapılması gerekir. Kamu yararı olan bu konuda hükümetin acilen bilgi vermesi gerekir" diye konuştu.

Ciddi bir maliyetle kurulan tesisin, bir bekçiyle dahi korunmuyor olmasına dikkat çeken Yazar, şunları söyledi:
"Türkiye son derece modern bir tesisi inşa ettikten sonra bunu korumasız mı bırakıyor? Tesis TSK'nın ise neden askeri birlik tarafından korunmuyor? TSK'nın yaptırdığı tesisten kimsenin bilgisinin olmaması bir yana, gizlilik neyi gösteriyor?

Gizliliğin olduğu yerde de bir anormallik vardır. Ama yabancı bir ülke kullanıyorsa, dikkat çekmemek, tepki toplamamak için kimsenin bulundurulmaması da doğaldır. Tesisle ilgili bir önemli nokta da yöre halkının NATO ve ABD radarı olarak bilmesidir".

NATO adına kurulan radarın, Büyük Ortadoğu Projesi güzergahı, enerji terminali olarak planlanan İskenderun Körfezi ile petrol ve doğal gaz hattının İsrail'e kadar uzanması projesiyle örtüştüğüne de işaret eden Milletvekili Yazar, "Irak'ı işgal eden ABD'nin, İran ve Suriye'ye saldırı planlarının olduğu bir süreçte, bölge sıcak bir dönemi yaşıyor.

Halkın bilgilendirilmesi bu açıdan da çok önemlidir. Ama doyurucu olmayan açıklamalar veya hiçbir açıklamanın yapılmaması da şaibeyi sürdürürken, iddiaların doğruluğunu sergiler" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 14:40:31
Güncelleme :21 Ocak 2006 Cumartesi 17:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?