Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde, 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle 6 Eylül 2004 tarihinde batan Sen Vincent bandıralı M/V Ulla gemisindeki yükün tahliyesi, aradan 1 yıl geçmesine rağmen tamamen çıkartılamadı.
Ulaştırma Bakanlığı Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün açtığı ihalede, 1.2 milyon dolarla "en düşük teklifi" vererek ihaleyi kazanan Omur Gemi Kurtarma ve İnşaat A.Ş., çalışanları Ulla'daki toksik atığı çıkartma işlemlerine devam ediyor.
M/V Ulla gemisindeki toksik atığın çıkarılması için günde 8 saat çalışıldığı, 2 bin 200 ton atığın ancak yarısının çıkarılabildiği belirtildi.
Bu arada, M/V Ulla gemisinin batışının 1. yıl dönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Aylin Canpolat Ödemiş, gemideki yükün tam anlamıyla çıkarılamadığını belirterek, "Ulla gemisinin batışı öncesi yaşanan bürokratik yavaşlık ne yazık ki, gemideki atığın çıkartılması sürecinde de yaşanmaktadır.
2 Haziran 2005 günü başlanıp bir ayda tamamlanacağı ifade edilen çıkarma işlemleri çeşitli nedenlerle duraksamakta ve 3 aydan fazla bir zaman geçmesine karşın sürmektedir" dedi.
Atık çıkarım işlemleri bittikten sonra mahkemece bir tespit yaptırarak sonuçları kamuoyuyla paylaşmak kararlığında olduklarını vurgulayan Ödemiş, "Ulla'nın sulara gömülüşünün 1. yılında, hükümeti yasal olmayan tehlikeli atık ticaretine karşı daha etkin bir mücadeleye davet ediyoruz.
18 yıldır Karadeniz'de bekleyen İtalyan atıklarını da ait olduğu ülkeye gönderilmesini ve ülkemizi sözde gelişmiş ülkelerin çöplüğü haline getirmek isteyenlere gereken cevabın verilmesini istiyoruz" diye konuştu.
İskenderun Körfezi'nde, 6 Eylül 2004 tarihinde batan M/V Ulla gemisinin öyküsü, yaklaşık 5 yıl öncesine uzanıyor. İçinde 3 bin 200 ton atık madde olduğu belirtilen gemi, yükünü Cezayir'e boşaltamayınca 2000 yılının Mayıs ayında İsdemir Limanı'na gelmişti.
Greenpeace, 2000 yılının Haziran ayında yaptığı eylemle, kamuoyunu, geminin zararlı yükünden haberdar etmişti. MV Ulla, daha sonra Çevre Bakanlığı tarafından yasa dışı toksik yükünden dolayı mühürlendi.
ODTÜ tarafından yapılan analiz, atığın Türk yasalarına göre ülkeye girmesi yasak olan ''Kromuyum VI'' taşıdığını ortaya çıkardı. Bakanlık, gemiyi mühürledi.
Yapılan araştırmalar ve belgeler, toksik atığın, İspanya kökenli olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye'nin de taraf olduğu Basel Sözleşmesi'ne göre atıkların İspanya'ya gönderilmesi kararlaştırıldı.
Ancak gemi, 6 Eylül 2004 tarihinde, 40 metre derinliğe battı. Ulla'nın geri gönderilmesi konusunda yapılan yazışmalar sonrasında, La Farge firması, yükün kendisine ait olduğunu kabul ederek, çıkarılması için 1.5 milyon dolarlık bütçe ayırdığını açıkladı.