2
Mayıs
2024
Perşembe
POLİS/ADLİYE

Cilvegözü'nde 'Darbe' operasyonu

Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'nda "Darbe" operasyonunda Suriye plakalı bir TIR'da yapılan aramada maddi değeri yaklaşık 2 milyon YTL tutarında çeşitli antika ve tarihi eşyalar ele geçirildi.

Eşyaların Kuzey Irak' tan elde edildiği, ünlü bir sermayedarın kendi adına 3-5 yılda toplattığı zengin bir koleksiyon olduğu bildirildi.

Tarihi ve antika eşyaların TIR ile Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan yanlış beyanda bulunularak geçirildikten sonra Türkiye' ye üzerinden Avrupa' ya sevk edileceği öğrenildi. Cilvegözü Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri Suriye uyruklu TIR şöförü Hasan Droubı'yı gözaltına aldı. Droubı, çıkartıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konuldu.

Alınan bilgiye göre Cilvegözü Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri, Suriye uyruklu Hasan Droubı'nın şoförlüğünü yaptığı 787076 Suriye plakalı aracı şüphe üzerine durdurdu.

Yapılan aramada TIR'da, 100 yıllık olduğu düşünülen üzerinde kutsal kitaplarda bahsi geçen Hz. Musa'nın asası ile Kızıldenizi geçtiği sembolize eden sanat tarihinde ünik eser olarak adlandırılan bir eser bulundu.

Bunun haricinde aynı TIR'da 20 adet antik değerdeki saf ipek el dokuması İran menşeli halı, 52 parçadan oluşan 2 takım 200-250 yıllık Taşınır Kültür Varlığı olarak nitelendirilen antika değeri olan sedef, fildişi, gümüş ve deniz kabuğu figürleriyle zenginleştirilmiş mobilyalar, 250 yıllık tarihi olan ünlü medreselerde müderrislerin kullandığı düşünülen 1 adet kitaplık ile 7 Adet Pirinç, Bronz ve Gümüş işlemeli metal tarihi esere de el konuldu.

Araştırmanın halen devam ettiği, yakalanan tarihi ve antik niteliği olan eşyaların Cilvegözü Gümrüğü'nde muhafaza edildiği öğrenildi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 09:10:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?