22
Mayıs
2024
Çarşamba
İSKENDERUN - HATAY

İşkence davası 6 yıldır bitmiyor

Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde, bölücü terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasını protesto ettikleri için gözaltına alınan 2 gence işkence yaptıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 4 polisin yargılanmasına devam edildi. Duruşmayı, Uluslararası AF Örgütü’nden 2 gözlemci de izledi.

İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli Halil Ö., Gürkan İ., Murat Ç. ve Aysun Y. isimli sanıklar, coplu işkenceye uğradıkları ileri sürülen Ceren Salmanoğlu ve Fatma Polattaş’ın yakınları ile avukatları hazır bulundu.

Polattaş ve Salmanoğlu’nun avukatları Bülent Akbay ve Oya Aydın, Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nin verdiği travmatik stres raporunu mahkeme heyetine sunarken, sanık polislerin avukatı Nilgün Duman ise raporda imzası bulunan Çapa Tıp Fakültesi doktorlarının bu raporda taraflı davrandıklarını iddia ederek, bu doktorların "Kürt sorunu" ile ilgili bir konferansta Türkiye’yi işkenceyle suçlayıcı ifadeler kullandıkları için rapora güvenilemeyeceğini söyledi.

Sanık polis Gürkan İ. ise, 6 yıl önce gözaltına alınan Polattaş ve Salmanoğlu’nun gözaltı süresince 2 kez aileleriyle görüştürüldüklerini belirterek, "Farz edelim ki bu kişiler işkence gördü. Peki neden aileleriyle görüştürüldüklerinde işkence gördüklerini söylemediler de cezaevine girdikten sonra davacı oldular" dedi.

Duruşmayı Uluslararası AF Örgütü’nden Jenny Vanderlinden ve Sabine Zwiers de gözlemci olarak izledi. Duruşma sonrası bir basın açıklaması yapan Jenny Vanderlinden, Türkiye’de yargı konusunda ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, "İşkencenin de kalkması gerekiyor. Polisler güvenliği sağlamakla görevlidirler, işkence yapmak için değil.

Türkiye, Irak’ta cezaevlerinde yapılan işkenceleri protesto ettiği gibi kendi ülkesindeki işkencelere de tepki koymalı" dedi. Vanderlinden, bir davanın 6 yıl boyunca 30 kez ertelenmesini ise düşündürücü bulduğunu söyledi.

Duruşma, her iki tarafın da savunmaları için 25 Mart 2005 tarihine ertelendi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2005 Perşembe 15:13:19
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 12:16:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?