19
Mayıs
2024
Pazar
İSKENDERUN - HATAY

Kurtuluş Günü Etkinlikleri çoşkusu

Türk askerinin İskenderun üzerinden Hatay topraklarına girişi ve Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ilhak oluşunun 68. yıldönümü, törenlerle kutlandı. Türk askerinin şehre girişinin temsili olarak canlandırıldığı törende, Belediye Başkanı Mete Aslan şehrin anahtarını Türk askerinden teslim aldı. 

Türk Askerinin Hatay topraklarına İskenderun üzerinden girişinin 68. yıldönümü temsili olarak gerçekleştirildi. 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı askerlerin temsili giriş törenine, geçen senelere oranla İskenderunlular'ın daha büyük bir katılım gösterdiği gözlendi. İskenderunlular, Türk askerinin Hatay topraklarına temsili olarak girişini, askerlerin üzerine çiçek atarak coşkuyla karşıladı.
Kentin anahtarını askerlerden devralan İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan, bu kente her zaman sahip çıkacaklarının altını çizdi. Daha sonra Türkmenistan Parkı'nda devam eden kutlamalara İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, İskenderun Belediye Başkanı Mete Aslan, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Şentürk katıldı. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı'nın okunduğu törende Başkan Mete Aslan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. 

Bu topraklarda yaşayan herkesin kardeş olduğunu ifade eden Başkan Aslan, "Türk Devleti'nin başka samimi ve gerçek hamisi yoktur, olmayacaktır. İskenderun'da yaşayan Hıristiyan cemaatine mensup hemşehrilerimiz bizimdir, bizdendir ve bizimledir. Yüzyıllara kök salmış olan ortak kültürümüzün birarada yaşama, gelenek ve terbiyemizin, kader birliğimizin yoğurduğu tek toplum, tek milletiz. Biz hepimiz, bu mübarek toprağın ve büyük Türk milletinin evlatlarıyız. Bundan sonraki yıllarda her 5 Temmuz'u artan bir neşe, artan bir huzur ve kardeşlik duyguları içinde çocuklarımızın elinde yükselen bayrağımızın gölgesinde, güven ve gurur içinde kutlamalarını dilerim" diye konuştu. 

Son günlerde yeniden gündeme getirilen Türkiye-Suriye ilişkileri ve konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Aslan, "Suriye ve Türkiye'nin dostluğu yüz yıllar öncesine dayanmaktadır. Kültürleri, örf-adetleri bir çok konuda birleşen 2 ülke insanının arasına emperyalist güçler nifak tohumları ekmiş, 2 ülkenin ticari, kültürel, ekonomik ve siyasal ilişkilerini sabote etmiştir. Bugün halen birileri Hatay'ı haritalarında kendi devleti olarak gösteriyorsa, Türk halkı geçmişte olduğu gibi onlara en güzel cevabı yine verecektir" ifadelerini kullandı. 

Yapılan konuşmaların ardından resmi geçit töreni düzenlendi. Türk askerinin ve zırhlı birliklerin geçişi, vatandaşlar tarafından ayakta alkışlanırken ortaya gurur verici bir tablo çıktı. Kurtuluş törenlerine katılmak üzere İskenderun'a gelen Bursa Mehteran Takımı'nın konseri ise, İskenderun halkını ve protokolü coşturdu. Bürokratlar, subaylar ve vatandaşlar hep birlikte tempo tutarak, Türkiyem şarkısını ve onuncu yıl marşını birlikte söyledi.
iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2006 Perşembe 02:28:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayse kocak IP: 85.102.222.xxx Tarih : 30.11.2006 19:10:27
bende hataylıyım hatayın kunnefesi cok guzeldir ve reyhanlıda cok guzel yenisehir golu vardr gıdenlerin hepsine tafsiye ederim