21
Mayıs
2024
Salı
İSKENDERUN - HATAY

Özelleştirme dosyası Başbakanlık'ta onay bekliyor

Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, İskenderun Limanı’nın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) devri için Başbakanlık’tan onay beklendiğini belirterek, liman için yerli ve yabancı firmalardan teklifler gelmeye başladığını söyledi.


Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, bölge ekonomisinin en önemli kaynaklarından biri olan İskenderun Limanı’nın özelleştirilmesi çalışmalarıyla ilgili son aşamaya gelindiğini, yerli ve yabancı birçok firmadan teklifler gelmeye başladığını ifade etti. Özelleştirme tamamlandığında limanın modernize edileceğini kaydeden Sarı, limanın özelleştirilmesiyle bölge ekonomisinin de canlanacağını ve limana konteynır terminali yapılacağını bildirdi.


AKP Hatay Milletvekili Mehmet Soydan ise, limanın özelleştirilmesinin İskenderun Demir Çelik Fabrikası (İSDEMİR) modelinde olduğu gibi yöre ekonomisine canlılık kazandıracağını belirterek, "Özelleştirme, yöredeki esnafa ve halka da yansıyacaktır. Savaştan sonra durgun günler geçiren limanı artık hareketli günler bekliyor" dedi.

1927 yılındaki Fransız işgali döneminde 2 mendirek ve 200 metre iskele yapımıyla kurulan İskenderun Limanı, zaman içerisinde genişletilip otoyol ve demiryolu ağına bağlanınca, Hatay başta olmak üzere Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi illere de hizmet vermeye başladı. Liman, dış ticarette ise Irak, İran ve Suriye’ye yönelik transit taşımacılık hizmetinin merkezi konumunda. Her türlü açık denizin etkisinden korunaklı İskenderun Limanı’nda, bin 400 ve 430 metre uzunluklarındaki iskelelerle 8 adet elektrikli vinç, 6 adet mobil vinç, 3 paletli vinç bulunuyor.

İskenderun Limanı, 397 bin 614 metrekare stoklama açık ve kapalı stoklama yapılabilecek bir alana sahip olması bakımından da oldukça önemli bir liman olma özelliğine sahip. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 1990 yılında Irak’ı işgaliyle başlayan Körfez Savaşı ve geçen yılki Irak işgalinde deniz üssü olarak kullandığı İskenderun Limanı, dış devletler için askeri amaçla kullanılabilmesi bakımından büyük öneme sahip. ABD’nin, geçen yıl 3 ay süreyle kullandığı limana 8 milyon doları aşkın para ödemesi, limanın özelleştirilmesi sırasında paha biçilmez olarak görülüyor. Limanın özelleştirilmesi için ihaleye açılmasının ardından, gelen tekliflerin değerlendirmeye alınacağı bildirildi.

Hatay-iha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 12:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?