17
Mayıs
2024
Cuma
İSKENDERUN - HATAY

Turizme 'ulla' darbesi

İskenderun İlçesi’ne bağlı tatil kenti Arsuz Beldesi’nin Belediye Başkanı Fuat Süme, 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle körfezde batan Ulla gemisinin Arsuz’da turizmi bıçak gibi kestiğini söyledi.
İskenderun’daki sorunların çözümüne yönelik ortak hareket etme adına 10 siyasi parti ilçe başkanının oluşturduğu Siyasi Partiler Güç Platformu, İskenderun Belediyesi Brifing Salonu’nda bir toplantı yaptı. Toplantıda, İskenderun Körfezi’nde batan Ulla gemisi ve içindeki toksik atığın çıkartılması konusunda neler yapılabileceği görüşüldü.
İlçeye bağlı Arsuz, Nardüzü, Gökmeydan, Üçgüllük, Bekbele, Sarıseki ve Gözcüler beldelerinin belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda söz alan Arsuz Belediye Başkanı Fuat Süme, İskenderun Körfezi’nde toksik atıkla birlikte batan Ulla gemisi ve içindeki atığa ilişkin, ilgili birimlerle bugüne kadar yaptığı toplantılarda ve görüşmelerde rahatlatan cümleler ve rakamlar alamadığına dikkat çekti. "Bu konuda hep yuvarlak rakamlar, yuvarlak cümleler aldık" diyen Süme, "Şu ana kadar daha bu yükün var mı zararlı etkisi? Varsa ne kadar süreli? Uzun yıllar mı, kaç yıl, 5 yıl mı, 70 yıl mı, 10 yıl mı? Açıkçası bilmiyorum. Bu konuda çok kişinin de bilgi eksikliği var. Konuyla ilgili düzenlenecek ciddi boyutta bir panel çok faydalı olabilir. Öncelikle tehlikeyi, boyutlarını, ne olduğunu ve neyle karşı karşıya olduğumuzu bilelim. Yoksa hüsrana uğrarız, tehlike büyüdükçe daha büyük hüsrana uğrarız. Öncelikle neyle mücadele edeceğimizi bilmemiz lazım" dedi.
Ulla’nın batışıyla birlikte Arsuz’da turizmin bıçak gibi kesildiğini dile getiren Süme, "Valilik ve Çevre İl Müdürlüğü ile yaptığım tüm konuşmalarda, bu geminin ve atığın şu anda, yapılan tahlil sonuçlarına göre zararsız olduğu söyleniyordu. Ama ben kendi eşimi, çocuklarımı denize sokması konusunda ikna edemedim. Ben kendi eşimi ikna edemedim, halkı nasıl ikna edebilirsiniz? Turizm bıçak gibi kesildi. Halk plajı doluyken, mumla aramaya başladık. Ulla’nın batışı, turizmi tamamen bıçak gibi kesti. Arsuz deniz anlamında tamamıyla boşaldı" diye konuştu.
Olayın deniz sezonunun sonunda meydana gelmesinin tek tesellileri olduğunu kaydeden Fuat Süme, gemide süt bile olsa çıkartılmasından yana olduğunu belirterek, "Biz çok çabuk unutmaya hazır bir milletiz. İnşallah bir tehlikesi yoktur da seneye unutmuş oluruz" şeklinde konuştu.
Siyasi Partiler Güç Platformu Sözcüsü Necati Kaya da, basında yer alan "İspanya firması atığa sahiplenmedi" yönündeki haberi anımsatarak, Ulla ve toksik atığı yüzünden İskenderun’un zor bir süreçten geçtiğini söyledi. Halkın denizin dibindeki batık ve atığa ilişkin bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:
"Batışın üzerinden 1.5 ay geçmesine karşın, gemi ve atık dipte. Bu konuyla ilgili yapılan açıklamalar net değil, gemi ve yükünün çıkartılması yönünde ciddi çalışma görmedik. Halk bu atığın ne olduğunu, ne derece zararlı olduğunu tam olarak bilmiyor. Şu an zararsız olduğu söyleniyor ama ileride ne olacak? Deniz yüzeyinde ileride buharlaşma olursa, o atık zerrelerinin dağlara, tepelere gitmeyeceğini, yarın gökyüzünden inerek meyvelere, sebzelere konmayacağını kim savunabilir. 15-20 yıl sonra çocuklarımızın istikbali için, bu gemi ve yükünün çıkartılması lazım."
Belde belediye başkanlarından platform çalışmalarına destek isteyen Kaya, "Pek çok vatandaşımızda bu konuda bilgi eksikliği var, halkımızı bilgilendirmemiz lazım. Bu gemideki atık ne olursa olsun çıkartılması lazım. Yoksa insanlarımızı inandırmamız mümkün değil. İktidar partisinin bilimsel bir açıklama yaptığını görmedik. Günümüz şartlarında birilerine iş yaptırabilmek için birilerinin ayağının kaşınması lazım. Onun için, konuya mutlak surette duyarlı olmalı ve sorunun üzerine el birliği içersinde gitmeliyiz" dedi.
iskenderun
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2004 Çarşamba 10:21:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?