18
Mayıs
2024
Cumartesi
İSKENDERUN - HATAY

Ulla mitingi ilgi görmedi

İskenderun’da, körfezde 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle batan M/V Ulla adlı geminin çıkartılması için düzenlenen mitinge katılım, beklenenin altında oldu.

Mitinge 3 bin kişinin katılması beklenirken, sadece 700 kişi katıldı.

İskenderun Körfezi’nde 6 Eylül 2004 tarihinde taşıdığı 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle batan M/V Ulla adlı geminin aradan geçen zamana rağmen çıkartılmaması nedeniyle 1 ay öncesinden miting kararı alan çevreciler ve sivil toplum örgütleri, batığın çıkartılacağının açıklanmasına rağmen düzenlenecek olan mitingden vazgeçmeyince, mitinge 3 bin kişi yerine 700 kişi katıldı.

Mitinge katılmak üzere Ankara’dan gelen Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Dündar, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 38. maddesinde, ’Atıkların Türkiye’nin yetkisi altında bulunan sahalara ve serbest bölgelere ithali yasaktır’ denildiğini hatırlatarak, atığın batışında ve Türkiye’ye gelişinde ihmal olduğunu söyledi. Dündar, "Atığın daha fazla yayılması önlenmeli ve batan gemi bir an önce yüzeye çıkartılarak atığı ile birlikte iade edilmelidir. Tüm masraflar taraflardan alınarak, gerekli cezai işlem uygulanmalıdır" dedi.

Mitinge, çeşitli sivil toplum örgütü üyelerinin yanı sıra Greenpeace de destek verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2005 Cumartesi 18:07:51
Güncelleme :7 Mart 2005 Pazartesi 12:18:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?