18
Mayıs
2024
Cumartesi
İSKENDERUN - HATAY

Ulla'da hayal kırıklığı

İskenderun Körfezi’nde batan M/V Ulla Gemisi’nin 2 bin 200 ton toksik atık yükünün çıkartılması için İspanyol La-Farge firmasının görevlendirdiği kapasitesi düşük gemiler, ihaleci firmayı hayal kırıklığına uğrattı.

Geminin atık yükünün çıkartılması için yapılan ihalenin ardından La-Farge firmasının kiraladığı 2 geminin 4-5 bin ton kapasiteli gemiler olması, ihaleci Omur Gemi Kurtarma şirketini hayal kırıklığına uğrattı.

Kiralanan gemiler ile ilgili bilgi veren Omur Gemi Kurtarma sorumlusu Kadir Doğan, La-Farge firmasının Venus ve Mercury isimli 4-5 bin ton kapasiteli 2 gemiye görev verdiğini belirterek, bu gemiler ile atık yükün bir kerede çıkartılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Venüs adlı Malta Bandıralı geminin İskenderun’a geldiğini belirten Doğan, "Geminin atık yükü vakumlama yöntemiyle su ile birlikte çıkartılacağı için bize 35-40 bin tonluk gemiler gerekiyor. Ancak kiralanan gemilerin toplam kapasitesi 9 bin ton civarında. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre, İspanya Hükümeti geminin içindeki yükün 2 gemi tarafından 3 kerede taşınabileceğini belirterek bu gemileri kiralamışlar. Ancak bu gemilerin İspanya’ya gitmesi yükü boşaltıp gelmeleri ve bu işlemin 3 kez yapılması, 6 ay gibi bir zaman alıyor" diye konuştu.

İhale şartnamesinde bir süre belirtilmediği için firma olarak sıkıntıya düştüklerini söyleyen Doğan, "Amacımız para kazanmak değil. Geminin kurtarma işlemi bu kadar uzun sürdüğü takdirde firmamız zarar edecek" şeklinde konuştu.

Doğan, Mercury isimli geminin ise 18-19 Mayıs tarihlerinde İskenderun’a gelmesinin beklendiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2005 Pazartesi 12:23:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?