20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSKENDERUN - HATAY

Ulla'nın çıkarılması 'bürokrasi'ye takıldı

İskenderun Körfezi’nde geçtiğimiz eylül ayında 2 bin 200 ton ’toksik atık’la batan MV Ulla gemisinin çıkarılma çalışmalarına başlanması için İspanya hükümetinden yanıt bekleniyor.

Hatay Valisi Abdulkadir Sarı, körfezde batan MV Ulla gemisindeki atığın çıkarılması için Çevre ve Orman Bakanlığı ile İspanya’nın Ankara Büyükelçiliği arasındaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

"Atığın nereye teslim edeceği belirsiz"

Atığın nereye teslim edileceği konusundaki belirsizliğin sürdüğünü vurgulayan Sarı, ’’batığın çıkarılması için İspanya hükümetinden yanıt bekleniyor. Gelecek yanıtın ardından katı atıklar çıkarılarak İspanya hükümetinin göstereceği yere götürülecek" diye konuştu.

"Şu anda tehlike yok"

Şu anda herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığını ve deniz suyundan aralıklarla düzenli şekilde numuneler alıp tahlil yaptırdıklarını ifade eden Sarı, ’’çıkan sonuçlar da tolerans değerlerin içinde’’ dedi.

Greenpeace’in gergin bekleyişi sürüyor

Greenpeace Akdeniz Toksik Maddeler Sorumlusu Banu Dökmecibaşı da, batığın çıkarılması için İspanya’dan geleceği söylenen ekibin körfeze bugüne kadar gelmediğini ve batığın hala denizin dibinde olduğunu söyledi.

"Batığın çıkarılmasını Lafarge üstlendi"

Batığın çıkarılmasını atığın sahibi olan Lafarge firmasının üstlendiğini anlatan Dökmecibaşı, ’’İspanya hükümeti ve firma yetkilileri batığı çıkartacakları yönünde söz vermişlerdi. Verdikleri sözleri yerine getirmeleri gerekir" dedi.

"Kışın suyun altında çalışmak zorlaşıyor"

Kış aylarında suyun altında çalışmanın zorlaşacağına işaret eden Dökmecibaşı, çalışmanın birkaç ay daha ertelenmesi durumunda atığın denize boşalma riskinin artacağının altını çizdi.

"Hükümet diplomatik yollardan harekete geçmeli"

Dökmecibaşı, hükümetin diplomatik yolları kullanarak İspanya hükümetini harekete geçirmesi gerektiğini belirterek, "bu durum dünyadaki tehlikeli atık ticaretinin ne boyutlara ulaşabileceğinin iyi bir örneği. Dolayısıyla Türkiye mağdur ülke durumunda olduğu için bunu çok iyi kullanıp atıktan kurtulması, konuyla ilgili elinden geleni de yapması gerekir’’ şeklinde jkonuştu.

Greenpeace’den Ulla numaratörü

Bu arada, Greenpeace Akdeniz Bürosu, ’www.greenpeaceakdeniz.org’adresindeki sitesine 6 eylül 2004 tarihinde içindeki 2 bin 200 ton toksik asit yükü ile batan MV Ulla gemisiyle ilgili siteye numaratör yerleştirdi.

Numaratör, Ulla gemisinin battığı andan itibaren geçen süreyi gün, saat, dakika ve saniye olarak gösteriyor. Sitede, geminin batışından itibaren geçen sürecin anlatıldığı haberlerin yanı sıra dalgıçlar tarafından çekilen film ve fotoğraflarada yer veriliyor.
iskenderun
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2004 Cumartesi 14:06:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?