18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMANDAĞI - HATAY

Alevi şeyhleri yargılanıyor

ALEVİ ŞEYHLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Hatay'ın Samandağ İlçesinde kaçak Kur'an kursu açtıklar iddiasıyla 10 gün önce haklarında dava açılan 6 Alevi Şeyhi ile 4 yardımcısının yargılanmasına başlandı.

Samandağ Sulh Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 6 Alevi şeyhinden Ahmet Tümkaya, Hikmet Özbay ve Zülfikar Çiftçi hakim önüne çıktı. kaçak Kur'an kursu açmakla suçlanan Alevi şeyhlerine, Hükümet Konağı önünde toplanan yüzlerce Alevi vatandaş da destek verdi.

"Türkiye laiktir laik kalacak" sloganları ve alkışlar arasında mahkeme salonuna giren Alevi şeyhlerinin ilk duruşmasını CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun'da izledi. Alevi şeyhlerini, Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından görevlendirilen Avukat Kemal Derin'in yanı sıra 9 avukat daha savundu. Mahkemede ifade veren Alevi şeyhleri Ahmet Tümkaya, Hikmet Özbay ve Zülfikar Çiftçi'nin duruşmalarına, 13 Nisan'da ilk mahkemelerine çıkacak olan diğer 3 Alevi şeyhi Aziz Tümkaya, Ahmet Bilmez ve Yusuf Tam'da

katılarak, arkadaşlarına destek verdiler.

Yaklaşık 2,5 saat süren duruşma çıkışında Alevi şeyhlerini alkışlarla karşılayan vatandaşlar, "Türkiye laiktir, laik kalacak" diye sloganlar atarak, Samandağ Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu ve Samandağ İlçe Müftüsünü istifaya çağırdılar.

Hükümet Konağı önünde, açıklama yapan Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, Alevi şeyhlerinin hakim önüne çıkartılmalarının Türkiye için üzücü bir durum olduğunu söyledi.

Alevi şeyhlerinin, kaçak Kur'an kursu açtıkları iddiasıyla hakim karşısına çıkarılmış olmalarını üzüntü ile karşıladıklarını söyleyen Durgun, "Bu olay Türkiye açısından çok üzücü bir durumdur. TBMM'de bu konunun çözümü için gündem dışı konuşup, konuyu dile getireceğim. Hatay'da yaşayan Alevi insanlarımızın ve Alevi din adamlarının yaşadığı bu sıkıntının çözümü ile ilgili bir de basın toplantısı düzenleyeceğim. Yalnız değilsiniz, sizlerin yanınızdayız, birlikteyiz, beraberiz. Bu konuyu hep birlikte el

birliği ile çözeceğiz. Bu konuda gönlünüz rahat olsun" dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından görevlendirilen Avukat Kemal Derin'de dayanışma adına burada olduğunu belirterek, "Türkiye'nin her tarafında Aleviler bir ayrımcılığa tabi tutuluyor. Bugünde Samandağ'da şeyhlerimiz, dedelerimiz bu ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bugün Alevi çocuklarımız okullarda zorunlu din dersleriyle zorla sunileştirilerek, asimile ediliyor. Ne hükümet ne de muhalefet buna ses çıkarmıyor. Bugün bir anayasa değişikliği gündemde. Hem muhalefete hem de hükümete sesleniyoruz. Gelin

bu zorunlu din dersini kaldırın ve bu zulme son verin diyoruz. Bu duruşmanın sonuna kadar takipçisi olacağız. Eğer burada sonuç alamazsak, hepinizin huzurunda söz veriyoruz, bu davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağız" diye konuştu.

Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Antakya Sorumlusu Ali Yeral da, Alevi şeyhlerinin sanık kürsüsüne değil, çocuklara Kuranı Kerim öğrettikleri, namaz surelerini öğrettikleri için ödül kürsüsüne çıkartılmaları gerektiğini ifade ederek, "Biz neticede yüce adaletimize güveniyor ve toplumumuzu diken üzerinde tutan bu yanlış hesabın Bağdat'a varmadan Samandağ Adliyesi'nden döneceğini ümit ediyoruz" dedi.

İlk duruşmasına çıkan Alevi Şeyhi Zülfikar Çiftçi ise Alevi toplumunun demokratik ve modern Türkiye'nin temel bir unsuru olduğunu vurgulayarak, "Din ve vicdan özgürlüğü ise yasalarla güvence altına alınmış temel bir haktır. Bu hakların ihlal edilmesi, çağdaş dünya toplumları nezdinde ülkemizi müşkül duruma sokacağı gibi barışı da zedeleyici bir tutum olacaktır. Bu nedenle biz din adamlarını ve alevi toplumunu inciten bu yargılama sürecinin adil bir biçimde son bulması tek dileğimizdir" diye konuştu.

İkinci duruşmaları 28 Mayıs'ta görülecek olan Alevi şeyhleri daha sonra halkı selamlayarak, alkışlar arasında Samandağ Hükümet Konağından ayrılırken, konak bahçesinde toplanan kalabalıkta olaysız bir şekilde dağıldı.

ALEVİ ŞEYHLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
ALEVİ ŞEYHLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
ALEVİ ŞEYHLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
ALEVİ ŞEYHLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
ALEVİ ŞEYHLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2010 Salı 17:24:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serdal demir IP: 188.50.56.xxx Tarih : 27.05.2010 20:56:07

bu yapılan haksızlıklara bir çözüm bulunmasına ve bu ayrımcılıkların bir son verilmesine veee insanlarda ayrımcılık yapanlar utansın..