19
Mayıs
2024
Pazar
SAMANDAĞI - HATAY

Belediye hoparlöründen ezana suç duyurusu

Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde 3 avukat, iftar vaktinde belediye hoparlöründen ezan okutturduğu iddia edilen Belediye Başkanı Ali Terzi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Samandağ İlçesi’nde avukatlık yapan Salim Diyap, Şükran Dağ ve Edip Hadimoğulları, Belediye Başkanı Ali Terzi’nin belediye hoparlöründen ezan okutturduğu gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Avukatlar, yaptıkları suç duyurusunda şu görüşlere yer verdi:
"Türkiye Cumhuriyeti yasalarında kamusal alan olarak belirlenen yerlerde laiklik ilkesine aykırı hiçbir davranış ve eylemlerde bulunulamayacağı düzenlenmiştir. Ali Terzi, Samandağ Belediye Başkanı olup seçimle işbaşına gelse de yasa gereği devlet memurudur ve başında bulunduğu kurum ve yürüttüğü görev dolayısıyla laik, hukuk devletinin temsilcilerinden ve koruyucularından olması gerekirken, 15.10.2004 tarihinden bu yana belediye hoparlörlerini kullanarak, belediye binasından ezan okutturmaktadır. Üstelik bu işlemler mesai saatleri dışında yapılmakta ve bu iş için belediye çalışanları tahsis edilmektedir. Yasalarımızda ezanın kimler tarafından ve nerede okunacağı açıkça belirtilmiştir. Belediyeler resmi kurumlar olup, kamusal alanlardır. Belediye başkanının, belediye binasından ve belediye hoparlörlerini kullanarak ezan okunmasına izin vermesi, göz yumması anayasada belirtilen laiklik ilkesinin ihlalidir ve belediye başkanının eylemi açıkça suçtur. Sanığın cezalandırılması için gereken soruşturmanın yapılmasını talep ediyoruz"

Belediye Başkanı Ali Terzi ise suç duyurusunda bulunan avukatların siyasi çıkar peşinde olduklarını ileri sürerek, "O gün camilerin hoparlörlerinde arıza meydana gelmiş. Müftü bey telefon açarak iftar ezanının belediyeden okutulmasını istedi. Sonuçta vatandaşların oruçlarını açmaları için ezan okunması gerekiyor. Ben de izin verdim. Bir kereye mahsus belediyeden okundu, sürekli bir şey değil. Bunlar benim seçim öncesi rakiplerimdi, şimdi siyasi çıkar peşindeler. Ayrıca bunlar suç duyurusunda bulunurken, belediyeye okutulan ezanla ilgili olarak yüzlerce teşekkür mektubu ve telefonu geliyor" diye konuştu.

HATAY (İHA) -
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2004 Çarşamba 10:12:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mürsel Sevik IP: 81.214.116.xxx Tarih : 10.11.2004 22:14:08

İlçemizde çoğu yerde ezan duyulmuyor ve insanlar orucunu açmakta teredüütler yaşamaktadır bu konuda teşekkür edilmesi gerekirken şikayet edilmesi acaba olayın ardında siyasi sebebler mi yatıyor diye inasanın aklına geliyor. İlçemiz sosyo-kültürel bakımdan Türkiye'nin en zengin br ilçesi hoşgörü ortamı çok güzel bunun devamı da aydınlarımızın çabalarına bağlı, aydınlarımız bu konularda öncü olmaları gerektiğini düşünüyorum.

Samandağımız için herşey güzel olacak