19
Mayıs
2024
Pazar
SAMANDAĞI - HATAY

Çevreciler Samandağı'nda toplandı

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Ortak Sekreteri Oktay Demirkan, nükleer santrallerin gereksiz ve tehlikeli olduğunu söyledi.

DAÇE, 67. toplantısını Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde gerçekleştirdi. DAÇE Ortak Sekreteri Oktay Demirkan’ın başkanlığında, Samandağ Çevre Koruma Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Antakya, İskenderun, Erzin, Osmaniye, Ceyhan, Adana, Tarsus, Mersin, Tunceli ve Batman’dan çevre koruma derneklerinin temsilcileri katıldı.
2 gün süren toplantıda, başta faaliyete geçirilmesi düşünülen nükleer santraller olmak üzere çevreye zarar verdiği öne sürülen birçok konu tartışılırken, toplantının sonuç bildirgesini DAÇE Ortak Sekreteri Oktay Demirkan açıkladı.

Demirkan, nükleer santrallerin gereksiz ve tehlikeli olduğunu belirterek, "Enerji bakanının 2012 yılına kadar 3 adet nükleer santral kurulacağı konusundaki açıklamaları, ülkemiz açısından gereksiz ve tehlikeli olarak değerlendirilmiştir. Sözde gelişmiş batılı ülkeler, artık kendi halkı için uygun görmedikleri nükleer santralleri, batmakta olan nükleer sektörlerini kurtarmak amacıyla bizim gibi ülkelere pazarlamaya çalışmaktadırlar. Ülkemizde enerji sektörü yatırımlarını yönlendiren karar vericilere, tüm dünyanın kurtulmaya çalıştığı nükleer santralleri Türkiye’de kurmamalarını ve ülkenin geleceğini karartmamalarını öneriyoruz. Avrupa Birliği katılım sürecinde enerji politikasının yeniden şekillendirilmeye çalışıldığı, özellikle enerji sektörümüzün yeniden yapılandırıldığı bu süreçte, önceliklerimizin ve tercihlerimizin; artık nükleer enerji ve fosil enerji kaynaklarından yana değil, yenilenebilir enerji kaynaklarından, enerji verimliliğinden, daha az enerji kullanımlı teknolojik ve üretim tercihlerinden yana olması zaten kaçınılmazdır. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak nükleer karşıtı mücadelemizi geçmişte olduğu gibi bugün de sürdürmeye hazır olduğumuzu sayın enerji bakanımıza hatırlatıyoruz" diye konuştu.

Savaşın en büyük çevre felaketi olduğunun da altını çizen Demirkan, şunları kaydetti:
"ABD, bütün dünyaya meydan okuyarak ve gerçek olmayan nedenlere dayanarak Irak’ı işgal etmiştir. Şimdi de masum halkı, çocuk, kadın, genç, yaşlı, hasta, yaralı demeden katletmektedir. Felluce’de yaşananlar, tüm dünyanın ’dur’ demesi gereken bir katliamdır. Savaş en büyük çevre felaketidir. Irak’ta yaşananlar bunun da ötesine geçmiştir ve bir insanlık ayıbı olarak tarihe yazılacaktır. Irak’ta ABD ve yandaşlarının uyguladığı korkunç savaşın, uluslararası kurumlar ve tüm dünyaca el ele verilerek durdurulmasını istiyoruz. Son aylarda terör ve çatışmalar bahane edilerek Tunceli’de balta girmemiş meşe ormanları askeri operasyon sonrasında yakılmıştır. Yaklaşık 250 hektar alanın yanmasına seyirci kalınmış ve söndürme girişimleri de güvenlik gerekçesiyle engellenmiştir. Giderek çölleşmekte olan Türkiye’nin az miktarda kalan orman örtüsünün hangi gerekçeyle olursa olsun yakılarak yok edilmesi kabul edilemez. Yetkililerin görevlerini yaparken doğal ve kültürel zenginliklerimizin korunmasına da özen göstermelerini istiyor ve bekliyoruz."

hatay
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 13:00:30
Güncelleme :16 Aralık 2004 Perşembe 11:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?