23
Mayıs
2024
Perşembe
SAMANDAĞI - HATAY

'Diaspora'daki Ermeniler kullanılıyor'

Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Hatay’ın Samandağ İlçesi’ne bağlı Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, AB’nin siyasi amaçları için Ermeniler’i kullandığını belirterek, "300 yıldır burada yaşıyoruz, hiçbir baskı görmedik" dedi.

32 haneli Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, 300 yıldır aynı yerde yaşadıklarını belirterek, "Biz Türk vatandaşı olarak Ermeniyiz ama Türk Ermenisi’yiz. Her zaman memleketimiz için çalışıyoruz. Babalarımız da, dedelerimiz de Türkiye için çalışmıştı" diye konuştu.

Hatay Devleti’nin 1939’da Türkiye’ye ilhakından sonra burada kaldıklarını anlatan Kartun, "Biz bu tarihten önce de buradaydık, hala buradayız. 300 sene öncesinden beri yani Osmanlı’dan beri buradayız. Vakıflı Köyü olarak Hatay içindeki Ermeniler olarak 1939’dan önce de ondan sonra da hiçbir sıkıntı görmedik. Arabı, Alevisi, Sünnisi ile kardeşçe yaşadık. Hatta içlerinde en rahat en güzel yaşanlardan biriyiz. Devletimiz hiç bir hizmetini aksatmadı, devleti bırakılım insanlardan hiç bir sıkıntı görmedik" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’nin siyasi amaçları için Ermeniler’i kullandığını ifade eden Kartun, "Ama bizi kullanamazlar, biz burada gayet rahatız. Avrupa’daki, Diaspora’daki Ermeniler kullanılıyor. Biz bunları kınıyoruz. Bu soykırım ve dayatmalar asılsızdır. Ben 43 yaşındayım, burada doğdum, burada askerliğimi yaptım hiç bir sıkıntı, dayatma görmedim. Bu tür şeyler boş. Soykırım iddialarını siyasi amaçlar nedeniyle ortaya atıyorlar" diye konuştu.

Hükümetin yaptığı çağrıya Ermenistan’ın kulak vermesi gerektiğini de vurgulayan Kartun, "Son zamanlarda hükümetimiz, muhalefetle beraber iyi bir karar alıp Ermenistan’a çağrı yaptı. "Ermenistan’a gelin bu soykırım iddialarını bilim adamlarımız çözsün" dendi. Ben isterdim ki buna kulak versinler, bilim adamlarıyla bu işi halletsinler ama Ermenistan Hükümeti buna sıcak bakmıyor" dedi.

Köyün yaşlılarından Boğos Kahyaoğlu da Türkiye’de her zaman kardeş gibi yaşadıklarını belirterek, "Biz Türkiye’de doğmuşuz, Türkiye’de büyümüşüz Türkiye’yi her zaman destekliyoruz. Hiçbir zaman soykırım ve baskı görmedik, hep birlikte yaşıyoruz ve kardeş gibiyiz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 11:22:28
Güncelleme :26 Nisan 2005 Salı 16:16:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?