19
Mayıs
2024
Pazar
SAMANDAĞI - HATAY

Hatay: Jandarmalara 'caretta' mesaisi

Her yıl Mayıs-Eylül aylarında yumurtalarını bırakmak için Samandağ deniz sahillerine çıkan caretta caretta ve chelonia mydas türü kaplumbağaların korumalığını üstlenen Jandarma Çevre Koruma Timleri, bu yıl da yavru kaplumbağaların rahat bir şekilde yuvalarından çıkıp okyanuslara açılması için uzun sahil şeridindeki gece mesaisini sürdürüyor.


Tim Komutanı Jandarma Başçavuş Yunus Demir, Samandağ sahillerinin Akdeniz’deki üç önemli yuvalama merkezinden biri olduğunu belirterek, "Türkiye’nin Muğla (Dalyan) ile Suriye sınırı arasında kalan ve yaklaşık bin 587 kilometre uzunluğundaki Akdeniz kıyıları, deniz kaplumbağalarının 17 üreme bölgesinden en önemlisi. Mayıs ve Haziran aylarında sahile gelen kaplumbağalar yumurtalarını bırakıp gittiler. Biz de, kaplumbağa yavrularının denize daha sağlıklı bir ortamda ulaşması amacıyla Samandağ sahilini koruma altına aldık" dedi.
Demir, yöre halkını bilinçlendirmek, kamuoyu oluşturmak için sahillere tanıtıcı ve uyarıcı levhalar koyduklarını ve seminerler düzenlediklerini de ifade ederek, vatandaşlardan, yeşil kaplumbağaları ve benzeri doğal değerleri sonraki nesillere miras olarak bırakmak için destek vermelerini ve duyarlı olmalarını da istedi.


Yavru caretta caretta ve chelonia mydas türü kaplumbağaların Eylül ayından itibaren oluşumlarını tamamlayarak, Okyanuslara doğru zorlu yolculuklarına çıkacakları da belirtildi.

iha-hatay
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 14:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?