26
Mayıs
2024
Pazar
SAMANDAĞI - HATAY

Kamu personeline seminer

KAMU PERSONELİNE “SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI” SEMİNERİ

Hatay’ın Samandağ ilçesinde kamu personeline “Sosyal Davranış Kuralları” konulu bir seminer verildi.

Samandağ İlçe Kaymakamlığı İlçe İnsan Hakları Kurulu ve MKÜ Samandağ Meslek Yüksek Okulunun ortaklaşa düzenlediği seminere, MKÜ İktisadi ve İdari İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şafak Kaypak konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye’de toplumsal kurallar arasında saygı ve bağlılığın öne çıktığını söyleyen Kaypak, batı toplumları ile Türk toplumu arasında sosyal davranış kuralları arasında önemli farklar bulunduğuna dikkat çekti.

Her toplumda saygı, görgü ve nezaket kuralları, hukuk, din ve ahlak kuralları, örf ve adet denilen gelenek ve görenekler ile iç içe bir durumun olduğunu anlatan Dr. Şafak Kaypak, “Batı’da uygulanan sosyal davranış kurallarının temelinde bireycilik, bireyin kişiliğine ve haklarına saygı vardır. Bütün davranışlar özel, sosyal ve resmi alanda ve iş ortamında farklıdır. Özel ve sosyal alanda uygulanan bir davranış, resmi alanda uygulandığında saygısızlık; resmi alanda uygulanan bir davranış da özel ya da sosyal alanda uygulandığında yağcılık ve yalakalık olur. Zira, özel ve sosyal alanda hitap, selam, tanıştırma, tokalaşma, el öpme, oturma, konuşma, yeme-içme vb. samimi ve serbesttir; resmi alanda ise saygılı ve biçimseldir. Örneğin, özel, sosyal ortamda bir müdüre ‘abi’, ‘Ahmet Abi’, ‘Ahmet’ demek samimiyeti gösterir ve normaldir; ‘Ahmet Bey’ demek yarı resmidir, ‘Müdür Bey’ yada ‘Sayın Müdürüm’ demek resmidir. Buna karşın, özel ve sosyal alanda “Sayın müdürüm” demek ise yalakalıktır” dedi.

Sosyal davranış kurallarının toplumu çok ilgilendirdiğini anlatan Kaypak, sözlerinin sonunda “Oturuş şekliniz çok önemlidir. Bilgisayar başında veya oturduğunuz makam koltuğunda sizinle konuşan kişilerle başınızı kaldırarak ve ona bakarak konuşunuz” tavsiyesinde bulundu.

Seminere İlçe Emniyet Müdürü Murat Berk, Milli Eğitim Müdürü Ömer Karaçete, şube müdürleri daire amirleri okul müdürleri ile çok sayıda kurumda çalışan personel katıldı.

KAMU PERSONELİNE “SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI” SEMİNERİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2009 Cumartesi 10:39:05
Güncelleme :12 Aralık 2009 Cumartesi 13:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?