19
Mayıs
2024
Pazar
SAMANDAĞI - HATAY

Musa Ağacı'na ziyaretçi akını

BİN YILLIK MUSA AĞACI'NA ZİYARETÇİ AKINI

Hatay'ın Samandağı ilçesi yakınlarından bulunan bin yıllık çınar ağaç, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Samandağı'nın kültürel zenginlikleri arasında bulunan, Hazreti Hızır ile Hazreti Musa'nın, buluşma noktası olarak bilinen ilçeye 6 kilometre uzaklıktaki bin yaşındaki çınar ağacı, bu sene de ziyaretçi akınına uğradı. Musa Ağacı olarak bilinen tarihi çınar ağacı önünde 1923 yılında bir aile ile birlikte fotoğraf çektiren Fransız askerlerinin fotoğrafları da İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından çerçeveletilerek ağaca asıldı. Çevresi 20 metreyi bulan ve bir dönem Hıdırbey köylülerine hizmet vermek üzere

kovuğu berber dükkanı olarak kullanılan ağaç, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından anıt ağaç ilan edilerek koruma altına alındı.

 

MUSA AĞACI'NIN HİKAYESİ

Hz. Hızır ile Hz. Musa'nın Samandağ buluşmasından sonra, Hz. Musa ağacının yakınındaki Musa Dağı'na çıkmak üzere yola çıkar. Hıdırbey köyündeki Musa Ağacı'nın bulunduğu yere geldiğinde çok susar. Bastonunu bu ağacın bulunduğu yere sapladıktan sonra, hemen yanındaki dereye su içmeye gider. Su içip döndüğünde ise, yere diktiği bastonunun yeşerip bir çınar filizi haline geldiğini ve yeşerdiğini görür. Günümüzde "Musa Ağacı" olarak bilinen bu ağacın, Hz.Musa'nın bastonunun yeşermesiyle meydana geldiğine inanılır. Bilim adamlarına göre, çınar ağacının 1000-1200 yıllık bir geçmişinin olduğu tahmin edilmektedir.

BİN YILLIK MUSA AĞACI'NA ZİYARETÇİ AKINI
BİN YILLIK MUSA AĞACI'NA ZİYARETÇİ AKINI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2009 Cumartesi 11:00:01
Güncelleme :7 Kasım 2009 Cumartesi 13:41:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?