23
Mayıs
2024
Perşembe
SAMANDAĞI - HATAY

Samandağı hibeye hazırlanıyor

Samandağı Kaymakamı Selim Çapar, Dünya Bankası'ndan "Köy Bazlı Yatırım" için verilecek olan hibeden yararlanmak üzere projeler geliştirilmesini istedi.
 
Dünya Bankası Köy Bazlı Yatırım Programı çerçevesinde Türkiye’deki 16 ilde yatırımcı kuruluşlara verilmek üzere toplam 30 milyon dolar hibe verecek. Hatay da 16 il arasında yer alıyor. Amacı tarımsal kalkınmayı sağlamak amacıyla verilen hibeden çiftçiler, çiftçilerin kurduğu şirketler,  vakıflar ve birliklerin yararlanabileceği belirtildi.
 
Hibeden Samandağı’nın yararlanmasını sağlamak üzere işadamları, muhtar, birlik ve vakıf yöneticilerini toplantıya çağıran Kaymakam Selim Çapar, proje üretmelerini istedi. Kaymakamlık toplantı salonunda düzenlenen toplantıya İlçe Tarım müdürü Vecit Ekşi, işadamları Mevlüt Gümüş, Turan Eryılmaz, Asya şirketi adına Hikmet Tunç, Çevre Mühendisleri, Eriklikuyu Muhtarı Hamit Aktaş, Vakıflı Köyü Birlik Başkanı Mihran Kısadur, TİGEM temsilcisi ve Ziraat Oda Başkanı Selim Kamacı katıldı.
 
"Hibe programından yararlanabilmek için hangi konulara eğilebiliriz?" diyen Çapar, “İlçemize kaynak bulmamız lazım. 16 il arasından Hatay’a da bu fırsat tanınmış. Kırsal kesimde yaşayan çiftçiler, tarımsal üretim yapan şirketler, koopertif ve birlikler, yatırım taleplerini, yerleşik oldukları yerde İl Tarım Müdürlüklerine başvurarak, projelerini sunup, hibeden yararlanabilirler" dedi. Çapar, 5-6 işadamının yan yana gelip proje üretebileceğini söyledi.
 
İlçe Tarım müdürü Vecit Ekşi de işadamlarına seslenerek “Meyve-sebze paketleme ve ambarlarımız olsaydı, geçtiğimiz yıl narenciye yerde kalmazdı. Dünya Bankası'nın sağlayacağı bir hibe var. Bu hibeyi tartışalım. Hatay, belirli bir limitten yararlandırılacak. Samandağ olarak faydalanmak için konuyu tartışalım. İki milyon dolar hibe, tüm ilçelere eşit şekilde dağıtılacak. Meyvesuyu üretim tesisi yapılabilir. Dağ köylerine yönelik 6 projemiz var. Bu hayvanlar buraya gelirse günlük toplanan süt miktarı  9.5 tondan 20 tona yükselecek” şeklinde  konuştu.
 
Projeler yapıldıktan sonra Tarım İl Müdürlüklerine verilip, komisyondan geçtikten sonra Ankara’da onanacak. Özel kişi, özel kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri tarafından teklif edilebilecek yatırım proğramları şöyle:
 
Meyve-sebze depolama, ambalajlama ve paketleme, alternatif enerji kaynakları; jeotermal, güneş, rüzgar ile seraların yapımı, süt toplama, soğutma ve işleme.
 
Kamu kurumları tarafından teklif edilebilecek  yatırım konuları ise şöyle:
 
Köy yolu, köy İçmesuyu, kanalizasyon, köy bazlı sulama tesisleri.
 
Yatırım projelerinin en fazla 2 ayda tamamlanacağı belirtiliyor. Özel kişi ve kuruluşlara ait  kabul edilen projelerin toplam tutarının yüzde 50'sinin hibe yoluyla karşılanacağı açıklandı. Hibe özel kişiler için 17 bin 500 ABD doları, özel kuruluşlar için 125 bin ABD dolar olacaktır. Kamu kurumlarına kullandırılacak hibe miktarı ise 225 bin dolar.
Mürsel Sevik - Kenthaber / Samandağı
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 20:53:43
Güncelleme :11 Nisan 2005 Pazartesi 23:09:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?