4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

4 yıl sonra yıkım kararı çıktı

Deprem Yönetmeliği’ne aykırı olduğu gerekçesiyle 2005 yılında boşaltılan atıl durumdaki Özel İdare binasının yıkılarak yeniden inşa edilmesine karar verildi.

Isparta İl Genel Meclisi 4 yıl önce aldığı kararla binada güçlendirme çalışması yapılmasını istemiş, Özel İdare Eğiridir yolu üzerindeki mevcut yerine taşınmıştı.

4 YILDA NELER OLDU?
Binanın boşaltılmasının ardından binanı zemin katındaki kiracılar Özel İdare’yi mahkemeye vermiş, Aradan geçen 1.5 yıllık dava süreci sonrası Danıştay, kiracıların binayı boşaltmaları yönünde karar vermişti. Bu gelişmenin ardından da uzun süre Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet işleri Genel Müdürlüğü’nün güçlendirmeye ilişkin kararı beklenmişti.

Dört yıldır, şehir merkezinde atıl halde bekleyen binanın ne olacağına ilişkin sonunda karar aşamasına gelindi. Afet İşleri’nin güçlendirme maliyetinin yeniden yapım maliyetinin yüzde 40’ını aştığı şeklindeki raporu dikkate alan Vali ali Haydar Öner, binanın yıkılarak yeniden yapılması yönündeki teklifini İl Genel Meclisi’ne sundu.

YIKILP YENİDEN YAPILACAK
1164 metrekare taşınmaz üzerine yapılmış hizmet binası ve lojmanın 2008 yılı birim fiyatlarına göre güçlendirme maliyeti 2 milyon 100 bin TL, yeniden yapım maliyeti 3 milyon 566 bin TL olarak belirlendi. Mevzuat gereği güçlendirme maliyetinin binanın yeniden yapım maliyetinin yüzde 40’ını aşması nedeniyle binanın yıkılması istendi.

YARIŞMA DÜZENLENECEK
Vali Öner, “Binanın yıkılarak, mevcut taşınmaz üzerine Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, kentsel Tasarım Projeleri, Şehir Bölge ve Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ne göre yarışma usulüyle kat karşılığı veya Yap-İşlet-Devret modeli ile yaptırılmasını istedi.”

Teklif üzerinde görüşlerini açıklayan İl Genel Meclis Üyesi Selim Sözer, “4 yıldır bu binanın ne olacağını konuşuyoruz. Nihayet aldığımız kararın icra edileceği aşamasına geldik. Bazılarımız bunu görecek, bazılarımız ise göremeyecek. Isparta’nın kent estetiğine ve ekonomisine katkı sağlayacak olması nedeniyle kimin görüp göremeyeceği çok önemli değil. Binanın hangi yöntemle yıkılacağına ilişkin Meclis Plan Bütçe ve İmar Komisyonu’na havale edilmesini öneriyorum” dedi.
İl Genel Meclisi Başkanı Fevzi Özdemir, ise “Oradan geçerken modern bir binanın yükseldiğini göreceğiz ve ‘bina hakkında bu kararı biz verdik diyerek’ gurur duyacağız” görüşünü iletti.

Meclis, Vali Öner’in teklifinin Plan Bütçe ve İmar Komisyonu’na havale edilmesine karar verdi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 18:22:39
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 18:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?