4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

500 yıllık eser bulundu

Isparta Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce tarihi eser kaçakçılığının önlenmesiyle ilgili yürütülen çalışmalarda, Osmanlı din bilginlerinden İbrahim Halebi'ye ait 'Minyetül Müssali Hanefi Fıkhı' adlı 500 yıllık el yazması kitap ele geçirildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince tarihi eser kaçakçılığı yaptığı şüphesiyle takibe alınan S.Y. yakalandı. Şüphelinin üzerinde bulunan İbrahim Halebi'ye ait 'Minyetül Müssali Hanefi Fıkhı' adlı el yazması kitabın 500 yıllık ve son derece önemli bir eser olduğu belirtildi.

VALİ OĞUZ: ÇOK ÖNEMLİ BİR ESER

Emniyet teşkilatının çok başarılı bir operasyon gerçekleştirdiğini söyleyen Vali Memduh Oğuz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Or'un şahsında operasyonu gerçekleştiren emniyet çalışanlarını tebrik ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Osmanlı alimlerinden İbrahim Halebi'nin en önemli eseri olan Minyetül Müssali Hanefi Fıkhı isimli orijinal el yazması kitap emniyetimiz tarafından ele geçirilmiştir. Hanefi fıkhına dair bu eser, milli kültürümüz açısından son derece önemlidir. Nereden baksanız 500 yılın üzerinde yaşı olan çok değerli bir eser. Bazı milletler böyle bir eserle kendi tarihlerini yaratmak isterler. Bu bir tarih meydana getirebilecek kadar önemli bir eser. Sadece kitabın mahiyeti değil, hazırlanışı, yazılışı ve sunuşu bakımından o dönemde milletimizin geldiği yüksek medeniyet seviyesine işaret etmektedir."

EMNİYET'İN BAŞARISI

Kitabın içeriğinde İbn-i Arabi ile ilgili önemli eleştiriler yer aldığına değinen Vali Oğuz, Muhiddin Arabi'nin Türk tasavvuf dünyasında çok fazla konuşulan bir kişi olduğunu vurguladı. Ele geçirilen kitapta Muhiddin Arabi'nin düşüncelerine yönelik eleştiriler bulunmasının kitabın önemini artırdığına işaret eden Vali Oğuz, şöyle devam etti:

"O nedenle kitabın orijinalinin ele geçirilmiş olması çok önemli bir başarı. İl Emniyet Müdürümüzü ve bu konuda görev yapan arkadaşlarımızı tekrar tebrik ediyorum. Böyle bir operasyonun Isparta'da yapılmış olması bizim arkadaşlarımızın ne kadar dikkatli çalıştığını gösterir. Bu kitap bir hazinedir. Çalınmış bir hazine tekrar bulunmuş. İnşallah yerine iade edilecek ve milli kültür hayatımıza yeniden kazandırılmış olacak."

Kitap bilim adamları tarafından incelendikten sonra müze müdürlüğüne teslim edilecek

DHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2013 Çarşamba 18:05:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?