4
Mayıs
2024
Cumartesi
ISPARTA

7 renkli göl alarm veriyor

Türkiye’nin 4’üncü büyük gölü olan, bazı gün ve saatlerde farklı renklere büründüğü için halk arasında ‘Yedi Renkli Göl’ olarak anılan Eğirdir Gölü, bölgedeki tarımsal ilaçlama nedeniyle zor günler yaşıyor.

Gölde 1992 yılından bu yana incelemeler yapan su ürünleri uzmanı biyolog Sedat Karakoyun, göl çevresindeki elma bahçelerine yapılan ilaçlamanın büyük tehdit oluşturduğunu söyledi.

‘Acil önlem alınmalı’

Karakoyun, “Bölgede 4 bin 500 çiftçi, 5 bin 500 hektarlık alanda elma üretiyor. Burada geçen yıl 98 bin kilo zirai ilaç, 2 milyon 874 bin kilo kimyasal gübre kullanıldı. Bu kimyasallar vahşi sulama nedeniyle göle ve yeraltı sularına karıştı” dedi. Cumhurbaşkanlığı dahil pek çok makam ve kuruma şikâyette bulunduğunu vurgulayan Karakoyun, şunları söyledi:

“Acil önlem alınmazsa yedi renkli göl, gözümüzün önünde yok olacak. İlk başta organik tarıma geçilmeli. Eyüpler ve Boğazova’da damla sulamaya ciddi yatırım yapıldı ve tarımda büyük gelişme sağlandı. Aynı uygulamanın hiç vakit geçirilmeden Gelendost’ta da uygulanması şart. Çünkü elma bahçeleri yılda 10 ila 15 defa ilaçlanıyor.”

Modern sulama şart

Göldeki kirliliğe ilişkin yaptığı araştırma sonuçlarının Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından yapılan araştırmalarla desteklendiğini aktaran Karakoyun, “Yedi renkli gölün korunması için zirai ilaçlama daha kontrollü yapılmalı.Daha az gübre kullanılmalı. En önemlisi modern sulama teknikleri, yani damla sulamaya geçilmeli” diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2013 Salı 13:55:36
Güncelleme :3 Ekim 2013 Perşembe 16:27:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismail erdoğan IP: 88.252.139.xxx Tarih : 22.12.2013 22:34:12

 o arkadasa sormak isterim ki; başka bi yerde istila israil sazani cogaldigi belirtilmis ve gölleri maf ettiği belirtiliyor. Bu ilac konusundan once meslegi olan bu konuyu arastirsin.çünkü guzelim ve tatli su levregi yok oluyor yok