5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

87. yıla anlamlı eser

Portre Halı Sanatçısı Ahmet Aksakal, Türk tarihinde önemli bir yeri olan 30 Ağustos Zaferi'nin 87. yıldönümüne anlamlı bir eser sundu.

Ahmet Aksakal, Büyük Zafer'in 87. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Kocatepe'deki anını halıya işledi.

 Isparta Halı Müzesi'nin bir eseri olacak Kocatepe hatırasının çok büyük bir anlam ifade ettiğini belirten Aksakal, "Atatürk, Kocatepe'de 1922 yılında 'ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir' emrini verdikten sonra düşman sökülmeye, dökülmeye başlamıştır. O hızla Ege Denizi'ne dökülmüştür. Atatürk'ün Kocatepe'de bu komutayı verdiği anı halıyı dokuduk. Afyon'da açtığımız sergi çok büyük ilgi gördü, başında ağlayanlar bile oldu. Atatürk'ün Kocatepe'deki bu görüntüsü Isparta'da dokunmuştur. Bu da ayrı bir anlam ifade etmektedir" dedi.

HALI MÜZESİ AÇILMALI

Portre Halı Sanatçısı Aksakal, ipek halı üzerine 6 aylık bir çalışma sonucunda dokunan portrede 34 renk kullanıldığını söyledi. 60x60 kalitedeki halının 1 metre 20 santim eninde, 1 metre 70 santim boyunda olduğunu belirten Aksakal, şunları söyledi:

"Atatürk'ün Kocatepe'ye çıkışını simgeleyen halıda kıyı motifleri de farklı bir tarzda yapıldı. Biz bu halının etrafına savaş gereçleri koyduk. Silahlar, tabancalar, mermiler, kürekler gibi. Bu savaş gereçleri bu tip halılara uygun bir motif olduğunu
zannediyorum."
 

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2009 Salı 15:40:25
Güncelleme :1 Eylül 2009 Salı 15:45:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?