5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

ADD Başkanı 301'den yargılanıyor

Kaldırılmasına karşı çıktığı 301. maddenin de aralarında bulunduğu 3 ayrı suçtan hakkında dava açılan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek'in yargılanmasına başlandı.

ADD Isparta Şubesi ve Ulusal Güç Birliği Platformu'nun 4 Mart'ta, 3 Mart Devrim Yasalarının 84'üncü yıldönümü nedeniyle Isparta Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından Belediye-İş Hanı önünde platform adına açıklamada bulunan ADD Isparta Şube Başkanı Mahmut Özyürek'e 301'den ve Cumhurbaşkanına hakaret suçlarından dava açılmıştı.

Isparta Cumhuriyet Savcısı Hayrettin Tızlak tarafından Isparta Emniyet Müdürlüğü'nün kamera kayıtları incelenerek yapılan soruşturma sonucunda Özyürek hakkında "Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret, Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçlamaları yapılarak, TCK'nın 299, 301 ve 216'ncı maddelerinden kamu davası açıldı.

ADD Şube Başkanı Özyürek, bugün 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde hakim önüne çıktı. Özyürek kendisine yönelik iddialara karşı hazırladığı 5 sayfalık savunmasını mahkeme başkanına verdi. Özyürek'i Isparta ve Burdur Barosu'na bağlı 6 avukat savunuyor. Özyürek, mahkeme öncesi yaptığı açıklamada "301. maddeden yargılanmama rağmen bu madde üzerinde yapılacak değişikliğe karşı çıkıyorum. Çünkü Bu madde Türklüğü etnik bir yapıya büründürüyor. Benim burada yargılanmamla asıl suç işleyenlerin dışarıda olması arasında bir çelişki var. Burada yargılanan ben değil başkaları olmalıydı" dedi.

Özyürek, savunmasının son bölümünde ise şu ifadelere yer verdi:
"Sonuç olarak bu dava, siyasal iktidarın yasa dışı tutum ve davranışları, ülkeyi uçuruma sürükleyecek uygulamaları karşısında yükselen Atatürkçü çizgideki toplumsal muhalefeti sindirmeye, susturmaya yöneliktir. Atatürkçüler olarak bizler, yaşadığımız her türlü olumsuzluğa, yıkıcı ve yok edici saldırıya karşın, kurtarıcımız ve kurucumuz Yüce Atatürk'ün bize emanet ettiği tam bağımsız, laik , demokratik, halkçı devletçi, ulusçu, devrimci Cumhuriyeti'ni başarıya ulaştırmak için savaşım kararlılığından asla vazgeçmeyeceğiz".

Mahkeme sonunda sanık hakkında TCK'nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmasına rağmen, 30 Nisan 2008 tarihinde uygulamaya konulan 5759 sayılı yasa ve TCK'nın 301. maddesindeki düzenleme nedeniyle kovuşturmanın durdurulmasına, dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, Adalet Bakanlığı'ndan izin alındıktan sonra TCK 301. maddesi gereğince yeniden dava açılmasına karar verildi.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 13:51:24
Güncelleme :18 Haziran 2008 Çarşamba 13:57:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?