5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

ADD Başkanı'na hapis cezası

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şube Başkanı Özyürek, 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Özyürek, kararı Yargıtay'a götürüyor.

3 Mart Devrim Yasaları'nın kabul edilmesinin 84. yıldönümünde Isparta Belediye İşhanı önünde basın açıklaması yapan Mahmut Özyürek hakkında açılan davalarda Isparta 3. Asliye Ceza Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme, Özyürek'in TCK'nın 299. maddesi gereğince Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

ÖZYÜREK NE DEMİŞTİ
ADD Şube Başkanı Özyürek, konuşmasında şunları söylemişti: "Ne oldukları, ne yapacakları, ne yaptıklarından belli olan Atlantik Denizi'ndeki velinimetleri ne derse onu yapan, Cumhuriyetin laik, demokratik kimliğini açıkça değiştirmeyi, yok etmeyi amaçlayan ılımlı İslamcı çete. Ata'ya saygı duruşunda 'Sap gibi ayakta durmaya gerek yok', 'Ben laik değilim' diyebilen el Kadının kefilleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız Laik Çankaya'sını Mustafa Kemal'in makamını ele geçirmişlerdir. Devrim ile karşı devrim Çankaya'da karşı karşıyadır. Meşru olan devrimin Çankaya'sı AB-ABD güdümlü devşirmelerin işgali altındadır."
301'DEN DAVA AÇILDI
Isparta Cumhuriyet Savcısı Hayrettin Tızlak tarafından Isparta Emniyet Müdürlüğü'nün kamera kayıtları incelenerek yapılan soruşturma sonucunda Özyürek hakkında "Cumhurbaşkanına alenen hakaret, Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçlamaları yapılarak, TCK'nın 299, 301 ve 216'ncı maddelerinden kamu davası açıldı.
BAKANLIK SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ
Özyürek hakkında ilk duruşma 18 Haziran 2008 tarihinde yapıldı. Mahkeme, Özyürek'in söz konusu maddelerden yargılanması için Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni alınmasına karar vererek davayı 24 Kasım 2008 tarihine erteledi. Adalet Bakanlığı, davaya konu olan sözlerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri amacıyla söylendiği kanaatine varıp TCK'nın 301. ve 216. maddeleri hakkında soruşturma izni vermedi.
ALTI AVUKAT SAVUNDU
Bakanlığın soruşturma izni vermemesi üzerine dava, Özyürek'in Cumhurbaşkanı'na alenen hakaret ettiği suçlamasıyla sürdü. İkinci duruşmada Özyürek, mahkemeye savunmasını verdi. Özyürek, dava boyunca altı avukat tarafından savunuldu. Savunmayı alan 3. Asliye Ceza Mahkemesi davanın 19 Ocak 2009 tarihine ertelenmesine karar verdi.
HAPİS CEZASI VERİLDİ
Mahkeme, 3. duruşmada Özyürek hakkında kararını verdi. Sanık avukatları, basın açıklaması içinde belli sözlerin alınıp bir yargıya varılmasının mümkün olmadığını, konunun bütünü içinde söz konusu sözlerin değerlendirilmesi gerektiğini belirterek "Buna göre müvekkilin kesinlikle hakaret etme kastı yoktur. Mahkeme heyetinden Özyürek'in beraat ettirilmesini istiyoruz" talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti, Özyürek'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e alenen hakaret ettiği kanaatine vararak 11 ay 20 gün hapiscezasıyla cezalandırılmasını kararlaştırdı.
YARGITAY'A GÖTÜRECEK
ADD Şube Başkanı Mahmut Özyürek de, hakkında verilen hapis cezasının gerekçeli kararı çıktıktan sonra davayı Yargıtay'a götüreceklerini söyledi.
Mart Devrim Yasalarının Kabulü'nün yıldönümünde yaptığı basın açıklamasından ötürü hakkında 301. maddeden de dava açıldığını anlatan Özyürek, şöyle konuştu: "Ancak, Adalet Bakanlığı bu maddeden yargılanmamıza izin vermedi. Sadece Cumhurbaşkanı'nın şahsına hakaret suçlamasıyla yargılandık. Dava geçen günlerde sonuçlandı. Bizim Cumhurbaşkanı'nın şahsıyla hesabımız yok. Şahsına hakaret etmiş de değiliz. Kimsenin şahsına hakaret etmedik. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin temel nitelikleri, Atatürk Devrimleri'ni savunmakla yükümlü bir derneğiz. Açıklamalarımızda suç unsuru yok. Verilen ceza gerekçeli karar açıklandıktan sonra Yargıtay'a taşınacak. Diliyorum ki üst mahkeme bu kararı bozacak ve adalet yerini bulacaktır."
 

 

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 19:55:36
Güncelleme :11 Şubat 2009 Çarşamba 20:04:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?