5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Afgan askerleri eğitimde...

AFGAN ASKERLER TÜRK KOMANDOLARDAN EĞİTİM ALIYOR

Ülkesinde Taliban'a karşı savaş veren Afgan Ordusu personeli, zorlu arazi şartlarında Isparta İç Güvenlik Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda Türk Komandosu'ndan farksız sıkı bir eğitimden geçiriliyor.

Her dönem içlerinde yüksek rütbelilerinde olduğu 75 Afgan askeri, Türk askeriyle aynı şartlar altında 21 günlük bir eğitime tabi tutuldu. Eğitimlerin yüzde 90'dan fazlası dışarıda veriliyor.

'Taş yağsa da eğitim dışarıda' parolasının hakim olduğu Tugay'da Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Abdullah Barutçu, basın mensuplarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Komutanlık, Afganistan askerlerine yönelik eğitimin nasıl yapıldığını göstermek amacıyla kapılarını basın mensuplarına açtı. Afgan askerlerine verilen eğitimi Muhabere Eğitim Komutanı Korgeneral Muzaffer Şen, Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tümgeneral Abdullah Barutçu ve İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şahingöz de izledi.

İlk olarak komutanlıkta Eğirdir Dağ Komando Okulu Komutanı Tümgeneral Abdullah Barutçu tarafından Dağ Komando Okulu'nun tanıtımına yönelik brifing verildi. Barutçu, Komando Okulu'nun, "subay, astsubay ve uzman er başlara yönelik fiziki kondisyon ve atış eğitimi ile zor arazide birliği sevk ve idare edecek nitelik kazandırmak, acemi erbaşları da iç güvenlik harekatının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yetiştirmek amacında olduğunu" söyledi.

EĞİTİMİN YÜZDE 96'SI ARAZİDE

Okulda her türlü arazi şartlarında askerlerin sıkı bir eğitime tabi tutulduklarını belirten Barutçu, şunları söyledi: "Komutanlıkça icra edilen eğitimlerde her türlü arazi şartlarında kişinin bedenini kuvvetlendirici eğitim verilerek geleceğin iç güvenlik harekatının ihtiyaçlarına sahip savaşçı ruha sahip personel yetiştirmek amaçlanmakta, eğitimlerin yüzde 96'sı arazide her türlü teçhizatla, yüzde 60'ı da gece şartlarında, dünya standartlarının üzerinde verilmektedir. Benzeri yerlerden daha nitelikli

eğitim veriyoruz."

Dağ Komando Komutanlığı bünyesinde toplam 17 farklı kurs 38 dönemde icra edilip 7 bin personel yetiştirildiğini anlatan Barutçu, sözlerine şöyle devam etti: "Son yıllarda tırmanan terör olayları da dikkate alınarak personelin uzun süreli operasyonlarda arazilere uyum sağlaması amacıyla ormanlık kayalık arazide uzun dağ yürüyüşleri ve zorlu dağ geçişleri dahil toplam 21 gün süreli 470 kilometrelik komando tatbikatı icra ediliyor."

143 AFGAN PERSONEL EĞİTİLDİ

Barutçu, Afgan Milli Ordusu personeline İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi Komutanlığı'nda 6 dönem halinde 21 gün süreyle ortalama 75 personele eğitim verilmeye başlandığını söyledi.

Barutçu, "135 saat gündüz 85 saat gece eğitimiyle personele eğitim süresince arazide fiilen uygulama içeren 55 kilometrelik yaya yürüyüşünü de kapsayacak şekilde tatbikat verildiğini belirterek şöyle konuştu: "İki dönemde toplam 143 personel eğitimini tamamladı. Üçüncü dönem toplam 73 personel Isparta'ya intikal etti. İki gün oryantasyon eğitiminden sonra 14 Aralık'ta eğitim verilmeye başlandı. Beşinci günde mayınla mücadele, cesaret kazandırma eğitimleri verilmeye başlandı."

TÜRK ASKERİYLE BİRLİKTE KULEDEN İPLE İNDİLER

Brifingin ardından komutanların eşliğinde 3. dönem Afgan askeri personelinin geçtiği sıkı eğitimin tanıtımına geçildi. Birinci bölümde Afgan askerlerine mayınlı tuzak ve patlayıcı maddeler hakkında ön bilgi verildi ve tuzaklara karşı alınması gereken tedbirler uygulamalı olarak anlatıldı. Türk askerinin anlattığı bilgiler Afgan askerlere Türkçe bilen Afgan personel aracılığıyla aktarıldı.

İkinci bölümde ise Afgan askerlerinin, kondisyon ve cesaret eğitiminden nasıl geçirildikleri basına anlatıldı. Bu bölümde Afgan askerleri Türk askerleriyle beraber tırmandıkları ağaç kuleden ip üzerinde diğer kuleye geçti. Ardından iki taraflı olarak sırtlarına bağladıkları iplerlerle yere inme eğitimini başarıyla tamamladılar.

SOĞUK HAVADA ÇATIŞMA EĞİTİMİ

Üçüncü ve en zor bölüm ise gerçek arazi şartlarında verilen eğitim oldu. Komutanlığın dışında, Güneydoğu'ya çok benzeyen Isparta'nın Kızansivrisi mevkiinde gözetleme ve hedef vurma eğitimi verildi. Şiddetli yağış ve soğuk havaya rağmen Afgan askerler 12 hedeften 10'unu tespit etti. Ardından Afgan komando kolu, çatışma senaryosunda terörist gruba karşı harekat eğitimi aldı. Afgan komandolar, Türk subaylarının emrinde plastik mermilerle teröristlerin olduğu tepeye ağır ve hafif silahlarla ateş açtı.

Komandolar bir süre sonra tepenin hakimi olmayı başardı. Komandolar, gerçek bir çatışma anını yansıtan eğitimden başarıyla çıktı. Basın mensupları çatışma senaryosunu görüntülerken zorluk çektiler

TÜRK ORDUSUNUN SAYGINLIĞINI HERKES BİLİYOR

Afgan personelinden Yüzbaşı Asadullah Gafari, Türkiye'de askeri eğitim almaktan mutluluk duydukların belirtirken, Türk Ordusu'nun dünyanın her yerinde saygın bir yeri olduğunu söyledi. Gafari, 'Taliban'dan korkuyor musunuz?' sorusuna 'Bilmiyorum' diye cevap verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 16:18:00
Güncelleme :18 Aralık 2009 Cuma 17:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?