30
Nisan
2024
Salı
ISPARTA

Ahşaba bitkisel koruma

AHŞABA BİTKİSEL KORUMA

Süleyman Demirel Üüniversitesi'nde (SDÜ) güneş ışınlarından zarar gören ahşap yüzeylerin korunmasın sağlayan bitkisel koruyucu sıvı madde üretildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ile Türk İş Adamları Platformu (TİAP) işbirliğinde gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Turgut Şahin, çevrenin korunmasında bitkisel koruma yöntemlerine başvurulması gerektiğini aktardı.

Her türlü ahşap ürünün güneş ışınıyla fazla temas etmesi halinde zarar göreceğini kaydeden Doç.Dr. Şahin, ahşap yüzeylerin korunmasına yönelik bitkisel bir madde üzerinde araştırma çalışması başlattıklarını ifade etti.

Bu çalışmayla ahşap malzemeyi koruma etkisi yüksek sıvı madde ürettiklerini dile getiren Doç. Dr. Şahin, “Denemelerde, kiraz, kestane, okaliptus ve dişbudak odunları bitkisel ekstrak maddesi ile işlem görmüş, daha sonra UV kabininde işleme tutulmuştur. Daha sonra, yaklaşık 250 saatlik UV ışınında bekletilen odunların renk değerleri uluslararası standartlarla ölçüm değerleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgularda bitkisel ekstrak maddesi ile işlem gören odun yüzeylerinde belli derecelerde korunma sağlandığı belirlenmiştir. Yüzde 100 bitkisel ürünlerden herhangi bir sentetik madde ilave edilmeden üretilen sıvı maddenin, ahşap malzeme yüzeylerinde güneş ışınlarının etkisiyle meydana gelen renk solması ve koyulaşmasını önemli oranda engellendiği tespit edilmiştir” dedi.

Türk İş Adamları Platformu (TİAP) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Başlık da 'Nano Türk Ultrawax' adlı koruyucu maddenin tamamen bitkisel ekstrakt olarak bir formüle sahip olması nedeniyle Türkiye'nin ilk ve tek anti bakteriyel güneş ışınları kırıcı özelliğine sahip bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

AHŞABA BİTKİSEL KORUMA
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 17:29:03
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 17:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?