5
Mayıs
2024
Pazar
ISPARTA

Ampuller değişiyor

Isparta Valiliği, Enerji Verimliliği Genelgesi kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yüksek oranda enerji harcayan ampullerin sökülerek yerine tasarruflu ampul takılmasını istedi. 

Toplumun enerji kültürünün ve verimlilik bilincinin geliştirilerek, enerji arz güvenliğimizin en üst düzeyde sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayınlanan 2008/2 sayılı genelge ile 2008 yılı 'Enerji Verimliliği Yılı' olarak ilan edildi. 

Genelgeyle, teknolojik araştırmalar sayesinde aydınlatmada kullanılan klasik ampuller yerine, beşte bir oranında elektrik sarfiyatıyla aynı verimi sağlayan tasarruflu ampullerin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında kullanılması istendi. Bu bağlamda Valilik bünyesinde İl Enerji Verimliliği Koordinatörlük Birimi kuruldu. Birimin başına Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz getirildi. 

Enerji Verimliliği Genelgesi'nde belirtilen hususlarla ilgili olarak Isparta'da tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirildiğini kaydeden Şaşmaz, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “İlde enerji verimliliğini izleme ve değerlendirme amacıyla İl Enerji Verimliliği Koordinatörlüğü Birimi'ni oluşturduk. Koordinatörlük görevi de bana verildi. İlçelerimizde ise kaymakamlarımız, İlçe Enerji Verimliliği Koordinatörleri olarak görev yapacak. Ayrıca her kamu kurum ve kuruluşunda bir kişi enerji verimliliği sorumlusu olarak görev yapacak. Alınması gereken tedbirler ve çalışmalara ilişkin hazırlanan eylem planı Valilik tarafından izlenecek. Bu plan kapsamında elde edilen sonuçlar ayrıntılı rapor halinde düzenlenecek. İlki 15 Aralık 2008 tarihi olmak üzere her yıl 15 Haziran ve 15 Aralık tarihlerine kadar 6 aylık periyotlar halinde hazırlanan raporlar Valiliğe gönderilecek.” 

YÜZDE 80 ORANINDA TASARRUF HEDEFLENİYOR-
Enerji verimliliğinin sağlanması konusunda ise Hükümet Konağı'ndan başladıklarını kaydeden Şaşmaz, Valilik binasının aydınlatmalarında tasarruflu olmayan ampullerin söküleceğini dile getirdi. 

Şaşmaz, “Diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da aydınlatmada tasarruflu ampul kullanmalarını istedik. Ortalama 3 ay içerisinde kendi maliyetini karşılayacak oranda enerji tasarrufu sağlayan tasarruflu ampullerin, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmasıyla birlikte aydınlatma amacıyla kullanılan elektrik enerjisinden yüzde 80'e varan oranda tasarruf sağlanabiliyor” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 17:06:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?